Gazdaság

Már az Európai Bizottság is cáfolja Matolcsyt

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő közleményében azt írja, határozottan cáfolja neki küldött válaszában az Európai Bizottság, hogy külföldi érdekek alapján bárki bankpánikot akart volna kelteni Magyarországon.

Mint hangsúlyozta, ezzel újabb hivatalos intézmény szavával került szembe a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Matolcsy György jegybankelnök állította ugyanis azt korábban, hogy „egy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységet folytattak 2014 őszén”, szerinte valakik a Magyar Nemzeti Bankot „akarták felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon” és ezzel kívánták megbuktatni az Orbán-kormányt. Ujhelyi szerint Matolcsynak ezeket az állításokat azóta sem sikerült igazolnia. Hogy Matolcsy mekkorát kamuzott, arról korábban itt írtunk.

Az Ujhelyi által feltett írásbeli kérdésre válaszul Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa most kijelentette, hogy a Bizottság „nem tapasztalta a magyar pénzügyi stabilitás komoly megingását az említett időszakban”. Sőt, az uniós biztos megerősítette, hogy „olyan megbízható helyi források, mint például a Magyar Nemzeti Bank sem számoltak be az idézett esetekről, amelyek veszélyeztették volna a magyar pénzügyi stabilitást”.

Mindezek alapján Ujhelyi úgy véli, Matolcsy György végérvényesen nevetség tárgyává vált, ámokfutásával pedig sajnálatos módon már az egykor nagy súlyú intézmény hitelességét is lerombolta. Orbán Viktor „jobbkeze” tökéletes mintája az illiberális fideszes rezsimnek. Ezért szerinte mielőbb távoznia kell a jegybankelnöknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik