Gazdaság

Lázár: Nem lesz választási költségvetés

Nem lesz választási költségvetés jövőre Magyarországon, közölte a Világgazdaságnak adott interjújában Lázár János, hozzátéve: a 2018-as büdzsének a foglalkoztatás, a családtámogatás és a védelmi kiadások lesznek a legfontosabb területei.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a gazdasági napilap keddi számában hangsúlyozta annak előnyét, hogy a jövő évi költségvetés tervezetét már április 26-án benyújtják. Noha 2018-ban országgyűlési választást tartanak, a kormány nem készül választási költségvetésre és 72 százalékos GDP-arányos államadósságot terveznek.

Lázár János elmondása szerint ennek ellenére minden tárca legalább ugyanakkora forrásból gazdálkodhat, mint idén. Magyarország 2018-19-ben már saját forrásból is képes lesz infrastrukturális fejlesztéseket végrehajtani; a büdzsében 80 százalék megy működésre, 20 százalék fejlesztésre, közölte, hozzátéve: ennek fedezetét a növekedés jelenti majd.

A miniszter beszámolója szerint a védelmi kiadás három fő részből áll: a több és jobban felszerelt rendőrnek köszönhetően jelentősen javult a közbiztonság, számolni kell az illegális migráció okozta költségekkel, 2020-2026-ra pedig nagyszabású hadsereg-fejlesztési tervet dolgoznak ki, melynek egyik eleme a magyar hadiipar újjáélesztése.

Lázár János kiemelte: a béremelések nem növelik a feketegazdaságot, hiszen így is munkaerőhiány van, ha azonban sikerül tovább javítani az életkörülményeket, nem éri majd meg a magyaroknak nyugaton munkát vállalniuk.

Hangsúlyozta, Magyarország az uniós pénzek felhasználásában az elsők között van: már van gazdája 4860 milliárd forintnak, ami a teljes keret 55-60 százaléka, és zajlik a szerződések megkötése.

A miniszter szerint ugyanakkor a magyar parlamentnek kell meghatároznia, hogy Magyarországon mennyi az adó, a támogatás és a hatósági energiaár. Biztosítani kell az olcsó energiát, ehhez pedig kiemelten fontos a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartása.

Mint hozzáfűzte, a paksi beruházás 10 ezer munkahelyet és 1 százalékos GDP-növekedést teremt, nem okoz ugyanakkor orosz függőséget, mert az üzemanyag bárhonnan beszerezhető. Paks II. ezzel együtt hosszú távon az ország energiaszükségletének csupán felét fedezni majd, a másik fele zöldáram lesz, közölte Lázár János.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik