Gazdaság

Két mobil, több mint egy tévé és 1 milliós autó – ez az átlag magyar család

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 04. 17. 15:01

„Három szoba, három gyerek, négy kerék”, 2000-ben mondta ezt Orbán Viktor az akkori országértékelő beszédében, azóta pedig szállóigévé lett a mondat. A Napi.hu összesítéséből pedig most kiderül, milyen egy átlag magyar család és annak körülményei.

Az átlag magyar röviden

  • a negyvenes éveiben jár,
  • a havi nettója 180 ezer forint körül van,
  • 13-14 milliós lakásban él,
  • ha van autója, az nagyjából 1,1 milliót ér,
  • a családban pedig átlag 2 mobil, több mint egy tévé, egy mosógép van. Klíma vagy szárítógép elvétve.

Kicsit bővebben: itthon az átlagos bruttó fizetés idén januárban 274 ezer forintot tett ki, ez a családi adókedvezmények nélkül 182 ezer nettó. Az egy gyermeket nevelők 179 ezer, a kétgyermekesek 203 ezer, a három vagy több gyermekesek pedig 223 ezer forint jutott tavaly.

Legnagyobb vagyontárgyunk a lakásunk, ennek átlagos mérete 80 négyzetméter. A fővárosban 18,2 millió az átlagos lakásérték, a megyei jogú városokban 11,4 millió forint, a kisebb városokban az átlag 10,7, a községekben pedig 10 millió forint.

ötből négy háztartásban van autó, egy darab, 17,2 százaléknál pedig kettő. A háztartások mindössze 3 százalékának van 3 vagy annál több autója.

A háztartások vagyonát befolyásolja a gyermekek száma is. A gyermekteleneknél az átlagos vagyon 7,9 millió forint, a gyermekeseké pedig 4,9 millió.

A honi átlagéletkor a férfiaknál 40, a nőknél 44 év, száz családra pedig 107 gyerek jut.

A háztartási gépekről infografikát csinált a portál:

*

Az összeállítás a legfrissebb hivatalos KSH-adatokon alapul, de nem minden esetben egy időszakra vonatkoznak, 2011-es, 2014-es, 2015-ös és 2016-os adatok egyaránt szerepelnek benne.

Kiemelt kép: egy magyar család a Fortepanról, 1982-ből.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.