Nyíregyháza, 2015. április 6.
Húsvéti teríték Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban, ahol a Nyírség Táncegyüttes húsvéti szokásokat felelevenítő műsort adott elő húsvéthétfőn, 2015. április 6-án.
MTI Fotó: Balázs Attila
Gazdaság

Megvan, mennyit költünk a húsvétra

24.hu
24.hu

2017. 04. 14. 10:00

A húsvéti ünnepre készülődve megnő a kereslet egyes élelmiszerek iránt, a rájuk fordított összeg nagysága pedig jóval meghaladja egy átlagos hónap kiadását. A sonka és a tojás a húsvéti időszakban a legkeresettebb, de a csokoládé forgalma is jelentősen növekszik ilyenkor – állapítja meg a KSH ünnepre készített kiadványa.

2015-ben áprilisra esett a húsvét, tavaly márciusban ünnepeltük, idén pedig megint áprilisban.

2016 márciusában a háztartások egy főre jutó fogyasztási kiadása 74,9 ezer forintot tett ki összesen, ebből a legnagyobb arányban (27,4 százalék) élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költött a lakosság.

Az élelmiszerek közül sonkára, szalámira 2016-ban a húsvét közeledtével, márciusban adtuk ki a legtöbbet, fejenként 1209 forintot. Az összeg mintegy harmadával (33,9 százalékkal) haladta meg a havi átlagos értéket.

Tojásból is húsvét környékén vásárolunk a legtöbbet, az egy főre jutó fogyasztás 2016 márciusában negyedével (23,4 százalékkal) volt nagyobb az éves átlagnál.

A húsvéti időszakban szalámiból, sonkafélékből 2016-ban 0,7 kilogramm fogyott fejenként, ami több mint másfélszerese, a fejenként vásárolt 15 tojás pedig a negyedével több az éves átlagos mennyiségnek.

Csokoládéra is ebben az időszakban adnak ki a legtöbbet az emberek: tavaly márciusban fejenként 796 forintot költöttek erre a háztartások, ami 76,1 százalékkal haladta meg egy átlagos hónap fogyasztását a vizsgált évben.

Az alkoholos italokra kiadott összeg is emelkedik az ünnepnapok közeledtével, erre 990 forintot fordítottak a háztartások fejenként húsvét előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.