Gazdaság

Magyarországon nem a dél-amerikai mintát kellene követni

Az agro-ökológiai adottságok kiválóak hazánkban. A kérdés, hogy élünk-e a lehetőséggel. A jelenlegi irány nem túl jó, mondja Dr. Ángyán József, volt államtitkár, az MTA doktora. Videónterjú.

A magyar mezőgazdaság kivételes adottságokkal rendelkezik, ám ezzel nagy felelősség is jár. Jelesül, hogy sikerül-e élnünk ezekkel a lehetőségekkel. Az látszik, hogy a jövőben még nagyobb értéke lesz a szűkösen rendelkezésre álló termőföldnek, illetve a tiszta ivóvíznek. Magyarország e tekintetben kivételesen helyzetben van.

Az interjú első része:

Az, hogy ezt hogyan használjuk ki, nagyban múlik az oktatáson is. Nem pusztán technológiai tudásra van szüksége egy gazdának, hanem a környezettel való együttműködés is elengedhetetlen, és az ehhez tartozó ismeret. Annál is inkább mivel a mezőgazdaság mindig is több volt, mint pusztán a gazdaság egyik ága. Sajnos, az ilyen irányú oktatás pont most szűnt meg, mondta el dr. Ángyán József.

Az interjú második része:

A magyar mezőgazdaság nem képes felvenni a versenyt a nyugati tőkeerővel, kivéve egy-két nagybirtokos gazdát. A magyar mezőgazdaság versenyképessége abban áll, hogy speciális termékeket tudunk előállítani. A környezeti adottságaink is erre lennének alkalmasak, Magyarországnak nem a dél-amerikai mintát kellene átvenni, véli a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik