Gazdaság

Újabb két Bács-Kiskun megyei telepen mutattak ki madárinfluenzát

Két Bács-Kiskun megyei telep állataiban találtak madárinfluenzát, a vírus továbbterjedése érdekében mindkét helyen megkezdték az állatok leölését – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih laboratóriuma két kiskunfélegyházi állományban: egy liba és egy kacsatartó telepen. A fertőzött állományokban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. A fertőzött gazdaságok körül 3 km sugarú védőkörzetet és 10 km sugarú megfigyelési körzetet rendelt el az állategészségügyi szolgálat. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a fertőzött állományok (mintegy 10500 liba és 10370 kacsa) leölését a szakemberek megkezdték.

A kimutatott szerotípus (H5N8) megegyezik a járvány során korábban a többi állományban azonosított vírustörzzsel. A H5N8 vírustörzs házi és vadon élő madarakra veszélyes, emberi megbetegedést eddig még sosem okozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik