Gazdaság

Ön tudja, mit jelent a liberális gazdaságpolitika? Andor László válaszol

Gazdaságpolitika. Magyarországon a focihoz hasonlóan mindenki ért hozzá, de valahogy mégsem. Nagy zavar támad, ha az irányzatokat ki kell bontani. Ön tudta, hogy egy modern konzervatív és egy klasszikus liberális azonos állásponton lehet állami szerepvállalás kérdésében?

Piacgazdasági viszonyok között valamilyen fokon minden gazdaságpolitika liberális. Azt hogy legyen verseny, hogy a magántulajdon legyen domináns a legtöbb helyen a gazdaságpolitika, eltérő módon ugyan, de fönntartja. Az arányok különbözőségéből fakadóan a legtöbb helyen eklektikus gazdaságpolitikát látunk: van benne hagyományelvűség, liberalizmus és szociális gondoskodás is. Ezt a mindenkori politikai elit határozza meg, hogy ők mit követnek – mondta el Andor László, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

Érdekes módon a különböző irányzatok sok kérdésben azonosan gondolkodnak. Például a munkabér kérdésében egy modern konzervatív és egy klasszikus liberális helyezkedhet azonos álláspontra, jelesül, hogy a minimálbér szükségszerűen munkanélküliséget idéz elő, hiszen kiáraz olyanokat a piacról, akik sokkal kevesebbért is elvállalnák az adott munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik