Gazdaság

Százmilliárdok hiányoznak a 2018-as költségvetésből, őrült spórolásba kezdhetnek Vargáék

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)

Hiába keletkezik plusz 1109 milliárd forint többletbevétel az államkasszában, így is növekszik majd a költségvetési hiány jövőre – írta meg az Index a birtokukba került, a 2018-as költségvetésre vonatkozó kormányzati előterjesztés alapján. Hozzáteszik: több százmilliárd forintot kellene előteremteni ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat korábbi vállalásainkhoz.

Az előterjesztés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium most 3 százalékos GDP arányos államháztartási hiánnyal számol jövőre, ami már ellene megy az Európai Unió szabályainak. A dokumentum meg is jegyzi: ki kell találni, hogyan csökkenti a hiányt a kormány, mielőtt beadják a költségvetési javaslatot.

Százmilliárdokat kellene megspórolni – de honnan?

A költségvetési lyukak oka a dokumentum szerint az, hogy a jólteljesítő gazdaság mellett az állam komoly bevételi forrásoktól esik el: nem jön majd be például pénz a kormány adóparadicsomi ötletéből, a növekedési adóhitelből és a földárverésekből sem. Ráadásul a különböző áfacsökkentések miatt is kevesebb pénz jön be a költségvetésbe.

Az Index emlékeztet: a 2016-ban az Európai Bizottságnak beadott konvergencia programban 2018-ra a GDP 1,8 százalékának megfelelő hiányt ígért Magyarország 2018-ra. Ehhez viszont 484 milliárd forintot kellene valahonnan spórolnia a kormánynak. A dokumentum szavai szerint

amennyiben az uniós szabályok szerinti előírást szeretnénk teljesíteni, úgy a hiánycél a GDP 0,8%-a lenne, így a költségvetési rés 888 milliárd forintra emelkedne.

Ebben a kalkulációban ráadásul nincsenek benne bizonyos plusz költségek, például a fiataloknak nyújtandó kedvezmények és az újabb gyermekvállalást ösztönző  lehetséges intézkedések vagy egyes áruk (tűzifa, hal, vadhús, egyéb élelmiszerek) áfájának csökkentésére irányuló kezdeményezések. A cikk szerint az NGM összeszedte hogyan lehetne pénzt szerezni a kasszába: többek között az állami erdők egy részének dobraverésével, az állami és egyházi dolgozók bérkompenzációjának kivezetésével vagy a beruházások 15%-os csökkentésével.

Értesüléseik szerint a  költségvetési törvényjavaslat normaszövegéről április 6-én a közigazgatási államtitkári értekezlet tárgyalt, most a Költségvetési Tanácshoz kerül az anyag. Ezek után még tárgyalja egyszer a Gazdasági Kabinet és a kormány, majd április 26-én vagy május 2-án nyújtják majd be a költségvetési javaslatot a parlamentnek.

Az NGM cáfol

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben jelezte, félrevezető információkat közölt az Index a 2018-as költségvetésről

Az NGM szerint a költségvetésről ma megjelentetett írás téves és valótlan információkat tartalmaz: a következő évi költségvetésben folytatódnak a kormány által eldöntött béremelések, csökkennek a munkát terhelő adók, és az ideinél nagyobb mértékben emelkednek a nyugdíjak. A kormány a folytatódó gazdasági növekedés mellett a bevételek növekedésével kalkulál, így minden tervezett kormányzati intézkedés fedezete biztosított lesz. Felhívjuk a figyelmet, hogy az Index által nyilvánosságra hozott dokumentum már csak a fentiek miatt sem tekinthető a kormány álláspontjának – hangsúlyozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik