Gazdaság
Image: 73058335, Számlatömb, számla kitöltése, Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

A könyvelői érdekképviselet alelnöke alaposan megsarcoltatná a kézi számlatömböket

24.hu
24.hu

2017. 04. 07. 13:17

Korábban a témában:

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) alelnöke, Ruszin Zsolt közleményt (OS) juttatott el az MTI-hez a számlázóprogramok NAV-os bekötésével kapcsolatban. Ebben azt követelik, hogy az NGM-rendelet jelenlegi adatszolgáltatási szabályait vagy helyezze hatályon kívül, vagy az adatszolgáltatást tekintse teljesítettnek, amennyiben a tételes áfabevallás minden bizonylatra vonatkozik (nemcsak a 100 ezer forint áfa feletti tartalomra).

Amennyiben valóban adatszolgáltatást szeretnének bevezetni a számítógép által kiállított számlázásra, akkor az MKOE szerint ezzel egyidejűleg a jelenlegi szabályozáson túl:

  • termékdíjat kell kivetni a számlatömbre (10 ezer forint/tömb, illetve 1 ezer forint/ egyedi számlalap),
  • bemutatási kötelezettséget a papíralapú számlákra a megvásárlást követő 30, 90, 360 napon belül, és
  • a számlák végleges leadását kell kell előírni a NAV vagy a kormányhivatalok felé a megvásárlást követő harmadik év végével.

E mellett javasolják, hogy a számítógép által kiállított számlázás esetén megvalósuló online adatszolgáltatás mellett alakítsanak ki olyan funkciót a NISZ Zrt által üzemeltetett (új) Cégkapu és ügyfélkapu szolgáltatással, amely a kibocsátott és adatszolgáltatásként megküldött számla automatikus, az eredet hitelességét biztosító kézbesítését is lehetővé teszi belföldi adóalanyok között.

Bevezetéskor önkéntes alkalmazási időszakot követően 1 év türelmi idő javasolható, így 2021-ben működhetne “élesben” a rendszer – tették hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.