Gazdaság

19 milliárdot költ focimeccsek közvetítésére az MTVA

Közel 19 milliárd forintot költ a következő öt évben magyar labdarúgásra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Azoknak a versenysorozatoknak a közvetítése kerül ennyibe 2016 és 2021 között, amelyeket a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) szervez – írta meg a Magyar Nemzet. Hozzáteszik: a lap által megkérdezett szakértők szerint a 19 milliárdos, iszonyatosan túllőtt összegben a világbajnoki és Európa-bajnoki selejtezők díjai nincsenek is benne.

Az idényenkénti durván 3,8 milliárd forintos díj némi növekedést jelent a korábbiakhoz képest. A legutóbbi, még 2012-ben kötött megállapodásban ugyanis ennél 250 millió forinttal kisebb összeget rögzítettek. Ráadásul azt eredetileg nem is egyedül fizette az MTVA, a Chello Central Europe-pal adott be közös ajánlatot, amely az akkor még a tulajdonában lévő Sport TV-n tűzte műsorra a meccseket. Az M4 sportcsatorna indulásával azonban változott a helyzet: az MTVA kivásárolta korábbi partnerét, így a 2015/2016-os szezonban a vagyonkezelő alap már egyedül állta a 3,54 milliárdos cechet – derül ki a cikkből.

A 2012-es kontraktus tavalyi lejárata miatt kiírt tenderen a Magyar Nemzet értesülése szerint kizárólag az MTVA indult, mivel a kezdetektől egyértelmű volt, hogy piaci szereplő nem fog annyit fizetni a hazai bajnokság közvetítésének lehetőségéért, mint a közmédia. Mint írják: a korábbi évek megállapodásai alapján szakértők szerint az élvonalbeli magyar bajnokság műsorra tűzésének lehetősége legfeljebb egymilliárd forintot érhet, az öt évvel ezelőtti kontraktusban a Chello szinte pontosan ekkora összeget vállalat magára. Épp ezért vélekedtek sokan úgy, hogy az MTVA által fizetett évi 2,5 milliárd tulajdonképpen egy az egyben rejtett állami támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik