Gazdaság

Négy magyarországi az EU húsz legszegényebb régiója között

A leggazdagabb magyar régió is épp csak felülmúlja az uniós átlagot.

Az Európai Unió húsz legszegényebb régiója között négy magyarországi van – derül ki azokból az adatokból, amelyeket szerdán tett közzé az Eurostat.

Az Észak-alföldi régió egy főre jutó GDP-je az uniós átlag 43 százalékát éri el, a Dél-Dunántúlé 45, Észak-Magyarországé szintén 45, a Dél-Alföldé pedig 48 százalékot.

A legszegényebb Bulgária északnyugati régiója, itt az egy főre eső GDP az EU-átlag 29 százaléka. Bár a második legszegényebb régió Franciaországhoz tartozik, nem európai területről van szó, hanem az Afrika és Madagaszkár között, az Indiai-óceánban található Mayotte szigetéről. Sorban jön ezután a bulgáriai Észak-középső és Dél-középső régió, Románia északkeleti régiója, majd Bulgária északkeleti és délkeleti régiója. Ezután jön még Románia délnyugati régiója, majd ezután jön az Észak-Alföld. A húsz legszegényebb között lengyel és görög régiók is vannak.

A leggazdagabb régió az EU-átlag 580 százalékával a belső-londoni, ezután jön a luxembourgi, a hamburgi, a Brüsszel-fővárosi, majd meglepetésre a pozsonyi és a prágai 188 és 178 százalékkal. A leggazdagabb húszba franciaországi, svéd, holland, dán és osztrák régiók is befértek.

A húszas toplista végén az utrechti, berkshire-i és salzburgi régió áll 150-150 százalékkal. A leggazdagabb hazai régió a közép-magyarországi 105 százalékkal, ami bőven nem volt elég a top 20-ba való bekerüléshez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik