Gazdaság

Új Nébih vizsgálat: silányabb minőségű termékeket hoznak Magyarországra a multik

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a Nébih a magyar és külföldi termékeket összehasonlító tesztek eredményéről.96 terméket vizsgáltak, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta, kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét, ugyanis

a vizsgált termékek 70 százalékánál tapasztalható kisebb vagy nagyobb minőségi eltérés.

A Magyarországon kapható termékekben rendszerint kevesebb a tápanyag, több a mesterséges adalék. Sok termék esetében már érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek, más termékeknél az analitika, a laboratóriumi módszerek segítenek az eligazodásban.

Az is kiderült, hogy a nálunk kapható termékekben kevesebb a természetes alapanyag és több az ízfokozó. Viszont hiába az olcsóbbak az alapanyagok, maga a termék nem kerül kevesebbe.

Mint február közepén megírtuk, a Nébih vizsgálata alapján kiderült, hogy a multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton. A napi fogyasztási cikkeket gyártó cégeket képviselő Magyar Márkaszövetség tagjai között is vannak olyanok, amelyeket érintett az a Nébih-vizsgálat, amely az osztrák és magyar áruházakban vásárolt termékek összehasonlításából azt hozta ki: kettős mérce érvényesülhet az élelmiszeriparban, azaz silányabb áruk jutnak a magyaroknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik