Gazdaság

Bírósági ítélet van róla, hogy a Fanta és a Sprite mérgező lehet

Egy nigériai üzletember beperelte a Coca-Cola-termékek helyi palackozóját és a nigériai élelmiszerbiztonsági hivatalt, mert a brit hatóságok szerint a nigériai Fanta és Sprite túl sok benzolsavat és színezéket tartalmaznak. A bíróság helyt adott a keresetének, az üvegeken ezentúl figyelmeztető szöveget kell elhelyezni. A cég szerint az italok megfelelnek a nemzetközi és a nigériai előírásoknak, fellebbeznek a döntés ellen.

A nigériai bíróság ítélete szerint a Coca-Cola cég Fanta és Sprite termékei károsak lehetnek fogyasztóik egészségére. A népszerű üdítőitalokban található benzolsav és színezék aszkorbinsavval (vagyis C-vitaminnal) keveredve jelenthet egészségügyi kockázatot.

Az ügyben eljáró bíró, Adedayo Oyebanji utasította a Coca-Cola termékeit palackozó nigériai céget, hogy helyezzen el figyelmeztető szövegeket a Fanta- és Sprite-üvegeken, miszerint az italokat veszélyes C-vitaminnal együtt fogyasztani. A bíró emellett 1,8 millió forintnyi bírságot szabott ki a nigériai élelmiszerbiztonsági hivatalra, amiért nem tartatta be az egészségügyi szabványokat.

Eltérő szabályok

A pert egy lagosi üzletember, Emmanuel Fijabi Adebo indította. Az üzletember Nigériában palackozott Coca-Cola-termékeket próbált az Egyesült Királyságba exportálni, ott azonban a hatóságok lefoglalták és később megsemmisítették a szállítmányt, arra hivatkozva, hogy az italok nem felelnek meg a brit előírásoknak, mert túl sok bennük a benzolsav és a színezék.

A nigériai cég ügyvédei a perben úgy érveltek, hogy a termékeket nem exportra szánták, ezért nem kell megfelelniük külföldi előírásoknak. Adedayo Oyebanji bíró ítélete szerint az italoknak attól függetlenül emberi fogyasztásra alkalmasnak kell lenniük, hogy Nigériában akarják-e eladni őket, vagy másutt.

Az ítélet ellen a palackozó cég és az egészségügyi hivatal is fellebbezik. A vállalat kommunikációs igazgatója szerint az italokban kilogrammonként 200 milligramm benzolsav van, ez jóval alatta marad a Nigériában érvényes egészségügyi határértéknek, ami 250 milligramm. Az Egyesült Királyságban a határérték 150 milligramm, ott ezért nem engedték forgalomba a Nigériában palackozott italokat. A cég álláspontja szerint kilogrammonként 200 milligramm benzolsav megfelel a nemzetközi előírásoknak, és nem jelent egészségügyi kockázatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik