Gazdaság

Ráfizethetünk, ha nem nézzük meg, milyen bevallást csinált helyettünk a NAV

Első ránézésre praktikus, áttekinthető, felhasználóbarát az új NAV-os e-szja-oldal. Még akkor is, ha laikusok számára jól jön egy kis segítség az első használatnál. A szakértő azonban figyelmeztetett, ne fogadjunk el mindent, mert vannak aknák.

Az első benyomásaink alapján jó dolognak tűnik, hogy a NAV készíti el a bevallásunk – könnyen elérhető, áttekinthető a webes e-szja-oldal, ahol megnézhetjük a tervezetet, és ha szükséges, javíthatjuk is.

Teszteltük is, néhány kollégán, hozzátartozón, laikusokon. A beszélgetésekből azt szűrtük le, hogy a többség egyelőre nincs képben, hogyan kell kezelni a NAV által elkészített bevallást. (Az adóhatóság tájékoztatója itt olvasható.)

  • Bélának van ügyfélkapuja, két cégnél volt alkalmazott, vállalkozása, más jövedelme nincs. Ügyfélkapus jelszaván kívül neki kellett az adóazonosítója is a belépéshez, aztán már meg is tudta nézni az adóhatóság által készített tervezetet. Benne volt mindkét munkáltatójánál szerzett jövedelme (az összeget nem tudta kontrollálni, mert nem voltak nála a papírjai), és azt írták, hogy fizetendő adója nincs. Gyerek vagy adójóváírásra jogosító megtakarítás híján csak a munkáltatói adólevonás számait kell ellenőriznie, és ha az rendben, elfogadnia a tervezetet. Ha ezt nem teszi meg május 22-ig, akkor is elfogadottnak veszik a bevallását. Tetszett neki a felület, és az is, hogy ott mindjárt lehetősége lesz az adó 1+1 százalékának felajánlására is.
  • Zsófi tavaly év közben lett katás egyéni vállalkozó – neki azt írta ki az oldal, hogy nincs elfogadásra váró bevallása. Ez így rendben is van, mert saját magának kellett február 25-éig elkészíteni a szja-bevallását. Viszont kapott az alkalmon, és a webes felületen rögtön elküldte az 1 százalékos felajánlását.
  • Lajosnak két munkahelye volt az évben, és extraként osztaléka a családi cégből, valamint önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása – mindegyik szerepelt a NAV-os tervezetben, ami nem mutatott fizetendő adót, és rajta volt az adójóváírás összege is. Minden szám stimmelt, így el is fogadták a tervezetet.
  • Mariann az ügyfélkapun kereste a bevallást, és ott nem találta. Pedig ott is elérhető az e-szja. Kis segítséggel megtalálta a tervezetet, amiben megvolt az alkalmazotti bére és az ekhós is, valamint a családi adókedvezménye szintén. Egy gyermeke után havi 66 670 forinttal csökkentheti az adóalapját, ez éves szinten 800 040 forint. A NAV ezt figyelembe vette.
  • Vivien nem ügyfélkapuzik, húzva, halasztva a dolgot, végül sms-ben kérte a határidő lejárta előtt nem sokkal a NAV-ot, hogy küldje ki neki a tervezetet. Azt mondja, még ezt is sikerült elrontania, de a hatóság egy válaszüzenetben megírta, hogy mit rontott el, így másodjára sikerült a dolog. Aztán ránézett a postán kiküldött papírra, és azóta nem is nyúlt hozzá.
  • Petinek van ügyfélkapuja, csak a jelszavát felejtette el, szóval ő az okmányirodán kezdett. Aztán önállóan nézte meg a tervezetet. Mindössze egy munkahelyről volt tavaly jövedelme – a tervezetben is ez szerepelt, így el is fogadta azt. Az 1 százalékot is letudta, hamar megvolt mindennel.

Fenti tapasztalatok alapján úgy tűnhet, hogy tényleg egyszerű és buktatóktól mentes idén az adóbevallás. Hogy valóban így van-e, arról Angyal József okleveles adószakértőt kérdeztük.

Nem oldották meg a házi feladatot

Ő az az adószakértő, aki azt mondta, kamu, hogy a NAV készíti el az adóbevallásunkat. Jeleztük neki, hogy mi csupa pozitív tapasztalatot szereztünk.

Angyal József most annyiban megengedőbb hangot ütött meg a 24.hu-nak, hogy elismerte, van jó dolog az e-szja-ban. Viszont azt ma is fenntartja, hogy a NAV nem készíti el az adóbevallást. Az adóhatóság ugyanis véleménye szerint nem végezte el a feladatát.

Azt mondja, ez akkor történt volna meg, ha a munkáltatókat teljesen tehermentesítették volna, és a NAV-hoz beérkezett havi bevallások alapján a NAV készítette volna el az éves összesítéseket. Ez ugyanis maradt egyelőre a munkáltatók dolga, akárcsak az, hogy kilépéskor is adjanak év közbeni igazolást, papíron, amit a következő munkahelyre tovább kell vinni. Angyal szerint mindez teljesen felesleges.

Javasolja továbbá, hogy akiknek nincs ügyfélkapujuk, azok tervezetét a NAV a munkáltatóknak küldje meg, és ők adják ki. De akár e-mailes továbbítást is be lehetne vezetni – tette hozzá. Véleménye szerint ehhez fel lehetett volna használni a NAV meglévő nyomtatványkitöltő rendszerét is, nem kellett volna 4,3 milliárd forintért új felületet fejleszteni. A felhasználók szerint viszont, akiket megkérdeztünk, az e-szja sokkal egyszerűbben használható, mint a nyomtatványkitöltő.

Családosok, hatalmas bukta lehet nem csinálni semmit

A lehetséges buktatókra is kitért Angyal József. Az egyik ilyen a családi adókedvezmény – erre példákat is hozott.

Mondjuk van egy háromgyerekes család, és a legidősebbnek nincs adóazonosító jele. Az idei évtől nem lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt arra a gyerekre, akinek nincs adóazonosítója. 2016-ban év közben viszont az adókedvezmény figyelembe vételéhez még nem kellett az azonosító. Angyal kérdése: ez a dolgozó milyen bevallástervezetet fog kapni? (Ezt mi is megkérdeztük a NAV-tól, de választ a cikk megjelenéséig nem kaptunk.) Nem lesz benne a harmadik gyerek? Ez egy háromgyerekes családnak Angyal számításai szerint 888 ezer forint veszteséget okozhat (a maximális adókedvezményt figyelembe véve).

Úgy véli ez a forgatókönyv lehet valószínű, mert a NAV korábbi közlése szerint

az elkészített 3,8 millió bevallás alapján 300 ezer adózónak van fizetendő adója.

És nemigen tudja, ez a nagy szám miből adódna, hiszen a munkáltatók levonják a 15 százalékos szja-t, amellett nem marad fizetendő adó. Viszont ha a gyerekre év közben igénybe vették a kedvezményt, és a tervezetben nem szerepel, mert nincs adóazonosítója, akkor az fizetendő adót fog jelenteni. Hacsak nincs résen a szülő, és nem váltja ki gyorsan az adószámot, aztán pedig nem módosítja a tervezetet, még május 22 előtt.

A másik lehetőség az, hogy benne lesz a gyerek, de adóazonosító nélkül – ez azonban hibás bevallást jelent, amiről hibajegyzéket kellene mellékelni. Szóval aki nem csinál semmit, annak tényleg készen lesz a bevallása, csak kérdés, jó-e úgy, ahogy van.

Az is okozhat gondot az adószakértő szerint, ha valakinek nem volt egész évben munkája. Konkrét példát is hozott: akinek 10 hónapig volt állása, az csak 10 hónapra vette igénybe a családi kedvezményt. De a jogosultsága a kieső két hónapra is fennállt. Viszont ha a bevallásban csak a 10 hónap szerepel, és azt fizetendő adó híján elfogadja, akkor elesik a kéthavi kedvezménytől. Vagyis mindenképpen le kell ellenőrizni a tervezetet. Élettársaknak is ajánlott ez, akik csak ilyenkor érvényesíthetik, illetve oszthatják meg a nem vér szerinti, eltartott gyermekre a családi adókedvezményt.

Ami biztosan nincs benne

A tervezetben nem szerepelnek továbbá a magánszemélyektől szerzett bevételek, pedig ezeket is be kell vallani, ha később nem akarunk büntetést fizetni. Ezek az adatok azért nem szerepelnek, mert nincs tudomása a NAV-nak a magánszemélyek közti ügyletekről, így az ingatlanbérbeadásról, a 600 ezer forint feletti ingó vagyon értékesítésről (például vaterázás) sem.

Ha ilyen bevételünk volt, nem szabad elfogadni a tervezetet, hanem módsítani kell – tanácsolja Angyal. Ugyanez lehet a helyzet a külföldről szerzett jövedelmekkel is (pl. osztalék, know how) – ezekről sem biztos, hogy értesül a hatóság, mert a külföldi kifizetőknek nem kötelező adatot szolgáltatniuk.

Kétséges

Angyal arra is felhívta a figyelmet, hogy szerinte nem elég tértivevényesen kézbesíteni a tervezetet, hanem saját kézbe kellene, hogy csak az adózó vehesse át, és írhassa alá. Ennek azért van jelentősége, mert korábban a NAV a hibák között mindig első helyen említette, hogy sok adózó nem írja alá a bevallást, most meg nem is ragaszkodnak hozzá a sima tértivevénnyel. Ami jogilag aggályos az adószakértő szerint.

Korábban sokan elfelejtették a megtakarításaik után (pl. önkéntes nyugdíj- és egészségpénztár) érvényesíteni az adójóváírást. Megemlítettük, jó dolognak tartjuk, hogy ez most az e-szja-val automatikussá válik. Angyal szerint azonban ez csak akkor igaz, ha egy pénztárról van szó. Ha többről, akkor már nem egyértelmű a helyzet. Illetve aki több egészség- vagy több nyugdíjpénztárban is tag, és több helyre is fizetett be, annak rendelkező nyilatkozatot kell tennie arról, hogy hova kéri az adójóváírást.

Összegezve úgy véli, az általa felvetett kérdések, bizonytalanságok miatt lesznek, akiknek mégsem lesz olyan sima az e-szja-bevallás.

Teendők

Május 22 a bevallás és befizetési határidő.

  • Akiknek van ügyfélkapujuk, május 22-ig az online felületen módosíthatják, kiegészíthetik a bevallási tervezetet. Az adóhatóság egyébként nekik május 2-ig elektronikus értesítést küld a visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről, valamint az adatok esetleges ellentmondásairól. Aki nem tesz semmit, annak elfogadottnak tekintik a tervezetét.
  • Akik kérték március 16-ig, és már megkapták a tervezet papíralapú változatát, azok ügyfélkapu híján önadózással tehetnek eleget (a 16SZJA nyomtatványon) bevallási kötelezettségüknek május 22-ig. De ha nyitnak ügyfélkaput, akkor online is intézhetik az ügyüket.
  • Akiknek nincs ügyfélkapujuk, de van befizetendő vagy visszatérítendő adójuk, azokat május 2-ig levélben értesítik akkor is, ha nem kérték a papíralapú tervezetet. Ők egyébként már csak úgy ismerhetik meg a nekik készített tervezetet, ha besétálnak a NAV ügyfélszolgálatára. Még ekkor sem késő ügyfélkaput nyitni, hogy ezt legközelebb elkerüljék.

Azt senkinek nem ajánljuk, hogy ne nézze meg a tervezetét, a fentiekben jelzett lehetséges buktatók miatt.

  • Akinek fizetendő adója van, annak május 22-ig kell azt rendeznie, akár az e-szja-n online, akár a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával vagy folyószámláról átutalva, illetve csekken. Részletfizetés lehetséges, ha a fizetendő szja és eho összege nem haladja meg a 200 ezer forintot. Legfeljebb hathavi, egyenlő összegű részletfizetést lehet kérni, pótlékmentesen. Ilyenkor az első részlet megfizetésének határideje május 22.
  • Akinek visszajár az adóból, annak az adóhatóság 30 napon belül kell hogy utalja, vagy postázza a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik