Gazdaság

Ki kell adni, kik támogatják bőkezűen a felcsúti akadémiát

Mivel a támogatók adókedvezményt kapnak, a TAO-pénzek közvetett állami támogatásnak minősülnek.

Ki kell adniuk az illetékes minisztériumoknak, hogy mely szervezetek mikor és mely támogatóktól pontosan mekkora összegű TAO-támogatásban részesültek – erről jogerős ítélet született szerdán a Fővárosi Ítélőtáblán, amelyről az Index számolt be. A TAO-támogatások fő kedvezményezettje a felcsúti fociakadémia, a 2016-17-es szezonban 2,9 milliárd forintnyi TAO-pénzt hagyott számára jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség.

A pert a Transparency International indította. Az ítéletben szerepel, hogy ezek az adatok közérdekűek és közpénz felhasználását érintik, illetve a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, mert a támogató cégek az államtól kedvezményben részesülnek. A bíróság arra is rámutat, hogy aki állami támogatást vesz igénybe, közpénzt használ fel, annak a nyilvánossággal számolnia kell.

A Transparency International úgy kommentálta az ítéletet, hogy a bírósági döntés „egyértelművé tette, hogy teljes körű nyilvánosság kell övezze a társasági adókedvezményre jogosító sporttámogatásokat, hiszen azokat közpénzből fizetik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik