Gazdaság

Észak-Korea egy év alatt megkétszerezhette urániumkészleteit

A Nemzetközi Atomenergiahivatal vezetője, Yukiya Amano a Wall Street Journal-nak arról beszélt, hogy Észak-Korea komoly előrelépést tett az atomprogramjában: a diktatúra már kétszer annyi urániummal rendelkezhet, mint egy évvel korábban. A nyersanyag az urándúsításhoz elengedhetetlen.

Amano a helyzetet “nagyon rosszként” írta le, megítélése szerint az észak-koreai atomprogram ezzel új fázisba lépett. A szakember emlékeztetett: a diktatúra hétvégén új rakétamotort tesztelt, dél-koreai értesülések szerint a rakétaprogramban is jelentős előrelépést ért el a szomszédos ország. Hozzátette: Észak-Korea csak tavaly két atombomba- és számos rakétatesztet hajtott végre, megsértve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait.

Amano szkeptikusan nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy dilomáciai úton meg lehet-e akasztani a folyamatot. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, az észak-koreai külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte: nem rettennek meg az amerikai fenyegetésektől, amelyek megelőző katonai fellépést helyeztek kilátásba, ha az ázsiai diktatúra nem hagy fel a nukleáris fegyverkezéssel és ballisztikus rakétái fejlesztésével.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter az elmúlt héten dél-koreai látogatásán kijelentette: lejárt a türelem stratégiája, új diplomáciai, biztonsági és gazdasági intézkedéseket fontolgatnak, és minden lehetőséget számításba vesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik