Gazdaság

Durván megkongatták a vészharangot BKV-ügyben a szakszervezetek

bkv-busz-sofor(960x640)(1).jpg (Array)
bkv-busz-sofor(960x640)(1).jpg (Array)

Meglehetősen tragikus hangvételű levelet írt két nagy BKV-s szakszervezet, hogy szerintük mi várható, ha ha a BKV-sok nem kapnak az állami közlekedési cégek dolgozóinak adotthoz hasonló nagyságú béremelést – írta az Index.

A BKSZSZ és a VTDSZSZ levelét tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy katasztrófa lesz, mert a dolgozók egyszerűen ott fogják hagyni a BKV-t, és így nem lesz elég munkaerő a fővárosi tömegközlekedés fenntartásához.

A levél szerint:

  • 2016-ban a BKV 9600 munkavállalójának 10 százaléka hagyta ott a BKV-t (ennek bő harmadát tették ki a nyugdíjba vonulók).
  • Hiányszakma lett a mérnök (26 távozott 2016-ban), a szakmunkás (248 ment el), és a járművezető (452 lépett ki).
  • 2017-ben több mint ezer dolgozót kellene felvennie a cégnek. Csakhogy a pótlás már 2016-ban sem volt elég sikeres a folyamatos toborzás, álláshirdetések ellenére sem.

Közölték, hogy elfogyott a türelem, és nagy a felháborodás, hogy az állami közlekedési cégeknél dolgozók megkapták a 30 százalékos béremelést, az önkormányzati cégeket pedig a kormány magára hagyta. Mint azt korábban megírtuk, egy másik BKV-s szakszervezet, az EKSZ 800 aláírt felmondólevelet gyűjtött össze a közlekedési dolgozóktól, főként karbantartóktól és sofőröktől.

A szakszervezetek végül leszögezték: tudják, hogy a BKV-nak és a fővárosnak sincs pénze a béremelésre, ezért arra kérik Tarlós Istvánt, hogy tájékoztassa a helyzetről Orbán Viktor miniszterelnököt, és harcolja ki nála a béremelés fedezetét.

A 24.hu értesülései szerint a Fővárosi Közgyűlés jövő hét szerdán ülésezik, de várhatóan már előbb, Orbán Viktor és Tarlós megbeszélésén eldől, hogy a kormány mennyi pénzt ad a BKV bérfejlesztésére a fővárosnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik