Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(430x286).jpg (Array)
Gazdaság

Varga Mihály: szó sem lehet új adó bevezetéséről

24.hu
24.hu

2017. 03. 20. 09:41

Korábban a témában:

Az ellenzéki pártokkal ellentétben a kormány semmilyen új adó kialakításán nem dolgozik, és nem is tervez ilyet – szögezte le a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek adott interjúban, és egyúttal megdöbbentőnek tartja, hogy az MSZP vagyonadót vezetne be, ha 2018-ban hatalomra kerülne.

A vagyonadó bevezetéséről a párt miniszterelnök-aspiránsa, Botka László beszélt a napokban. Szeged polgármesterének közlése szerint az új adóval évente háromszázmilliárd forintot szednének be a szocialisták által gazdagoknak minősített személyektől, az így elvont pénzeket pedig a szegényebbek között osztanák szét. Vélhetőleg bizonyos ingatanokra, vagyontárgyakra és fizetésekre vetnék ki az új terhet.

Inkább az adóbeszedést erősítik

A lap hétfői számában Varga Mihály kifejtette: a kormány inkább a feketegazdaság visszaszorításával garantálja az állam bevételeit. Elmondta, ezt a célt szolgálta korábban az online pénztárgépek rendszerbe állítása és a közúti áruforgalmat ellenőrző elektronikus adóhivatali szisztéma elindítása is: az intézkedések az elmúlt két évben kétszáz-háromszáz milliárd forintnyi többletbevételt hoztak.
A digitalizáció révén pedig hamarosan újabb elemmel bővül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feketegazdaság elleni eszköztára.

A szaktárca már dolgozik az újabb intézkedésen, így a cégek számlázását is bekötik majd az adóhivatalhoz. A minisztérium idén felgyorsítja azt a munkát, amely az online számlázás bevezetéséhez szükséges, így a jövőben a vállalkozások legfontosabb pénzügyi adatait is láthatja majd az adóhatóság – jelezte Varga Mihály, és hangsúlyozta: nem tartja erkölcsös és ésszerű gondolatnak újabb közteherrel sarcolni azokat, akik legális, adózott jövedelemből vásároltak például otthont maguknak vagy a családjuknak.

Van vagyonadó, de nem központi

A Kettősmérce.blog.hu cikke is a vagyonadóval foglalkozott nemrégiben. Kitértek rá, Magyarországon már most is van vagyonadó, pl. a helyi adóként fizetendő telek- és építményadó. Viszont központi vagyonadó valóban nincs – azt a szocialisták 2009-ben próbálták bevezetni. Jelenleg sem ingatlan, sem ingó vagyontárgyaink birtoklása okán nem fizetünk adót a központi költségvetésbe.

Pedig a cikk szerint a hazai adórendszer elbírná a központi vagyonadót, sőt igen fontos szerepe lehetne nem csupán egy igazságosabb közteherviselés kialakításában, de a feketegazdaság elleni fellépést is erősítené, ráadásul bevezetése lehetővé tenné egyéb adók csökkentését. A nemzetközi gyakorlat általában nagyobb szerepet szán a vagyonadónak. A cikkben megjegyzik: nem véletlenül kapja a magyar kormány immár évek óta azt a tanácsot így-úgy becsomagolva, hogy növelje a hazai adórendszerben a vagyonadó szerepét.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.