Gazdaság

Nyolcszáznál több BKV-s felmondási nyilatkozat a széfben

24.hu
24.hu

2017. 03. 20. 13:55

Korábban a témában:

Nyolcszáznál több aláírt felmondási nyilatkozat gyűlt össze eddig a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezetné jelezvén, hogy türelmük végéhez közelednek a béremelésre váró dolgozók, zömében járművezetők és karbantartók. A szakszervezetek több oldalról is össztűz alá vették a cégvezetést, van olyan, amelyik sztrájkkal fenyegetőzve próbál béremelést kicsikarni. Ha áprilisig nem oldódik meg a tömegközlekedési dolgozók helyzete, akkor pl. a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége sztrájkot jelent be a hónap végére – mondta Gulyás Attila elnök az ATV-ben.

A sztrájkot most különösen sokan támogatnák a cégnél – írja közleményében az EKSZ, amely felszólítja a cégvezetést, hogy ne a komplett 3 évre szóló 34 milliárd forintos béremelési büdzsé egyszeri előteremtésével húzza az időt, hanem adja oda az idei 15 százalékot az embereknek, további két évre pedig vállaljon garanciát.

Fogy a türelem

Továbbra sincs bérajánlat a BKV-nál, ezért rohamosan fogy az ott dolgozók, zömében a járművezetők és karbantartók türelme. A béremelési tárgyalásoknak titulált állandó bizottsági üléseken eddig eredménytelenül egyezkedő érdekvédők sztrájkkal fenyegetőznek – ez persze része lehet a cégvezetéssel egyeztetett szokásos színjátéknak -, miközben a munkavállalók ennél sokkal gyorsabban szeretnének több fizetést kapni, hiszen a közlekedési ágazatban ez már csaknem mindenhol teljesült.

Most elég pontosan megbecsülhető a cégnél uralkodó feszültség, ha másból nem, hát az elmúlt szűk egy hét alatt összegyűlt – és azóta is folyamatosan érkező – és letétbe helyezett 800-nál több felmondási nyilatkozatból – közölte Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke emlékeztet: az akció a munkavállalóktól indult, az EKSZ mindössze mögé állt, összefogta a szervezkedést, és letétbe helyezi a folyamatosan érkező aláírt nyilatkozatokat. A darabszám alapján azt lehet mondani, hogy minden második járművezető aláírt egy felmondást, ám a karbantartók és egyéb kiszolgáló területen dolgozók is hozzátették a maguk jelzés értékű nyilatkozatát. Az akció ugyanis elsősorban figyelemfelkeltés és erős jelzés, hiszen Nemes szerint nem tudni, hogy a százával érkező felmondásokat mennyien gondolják majd komolyan beélesíteni. A tömeges megmozdulás azonban egyértelmű jelzés: a dolgozók megelégelték az időhúzást, erősen fogy a türelem – szögezte le az elnök.

Tisztában vannak a kockázatokkal is

Az EKSZ azonban azt is tudja, hogy a már megállíthatatlan aláírási akció igen nagy kockázattal jár, s azért állt a megmozdulás mellé, hogy a szakszervezeti eszközökkel megvédje a munkavállalókat az esetleges munkáltatói retorziótól. Annak ellenére, hogy a dolgozók többsége jelezte, április közepéig vár a béremelésre, a szakszervezet mindaddig visszatartja az embereket a felmondástól, ameddig csak van értelme eredményre várni. Nemes szerint az sem kizárt, hogy amikor a többi szakszervezet valóra váltja a sztrájkfenyegetést, s megkezdi a munkabeszüntetés előkészületeit, akkor az EKSZ és a több száz felbőszült, a cégtől akár távozni is kész ember gondolkodás nélkül beáll a sorba.

Nemes felháborítónak tartja, hogy a cégvezetés lagymatag állandó bizottsági ülésekkel, hosszas látszat „matekozással” húzza az időt, miközben még egyetlen százaléknyi emelést sem ajánlott. Kiderült, a BKV-nál 34 milliárdra kalkulálják a 3 évre szóló béremeléshez szükséges pénzt, s azzal védekezve húzzák az időt, hogy ennyit nem tudnak ilyen rövid idő alatt előteremteni. Az EKSZ felszólítja a cégvezetést és a tulajdonost is, hogy egyelőre csak az idei, 15 százalékos béremeléshez szükséges pénzt ássák elő, s mielőbb adják oda a dolgozóknak. A többi, két évre szóló fizetésemelésre pedig a szakszervezetek egyelőre beérik szándéknyilatkozattal, garanciákkal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.