Gazdaság

Nem fognak a saját fekete mocskukba fulladni a pekingiek

Az utolsó füstokádó szénerőművet is lekapcsolták Pekingben, a tüdőbetegek fővárosában. Kína zöldül, de még mindig sok a kiskapu azoknak, akik évi több millió tonna szenet égetnének el.

Miközben az Egyesült Államokban még mindig vezető politikusok beszélnek össze-vissza arról, az ember műve-e a katasztrofális éghajlatváltozás, addig a kínaiak rég rájöttek erre, és tenni akarnak ellene. Persze a kínai metropoliszokat a lég-, víz- és talajszennyezés miatt tényleg halálosan érinti a környezeti lepusztulás.

A lényeg, hogy Pekingben, a kínai fővárosban felismerték, az egyik legnagyobb szennyező a széntüzelésű erőművek hálózata. Ezért úgy döntöttek, ideje lekapcsolni ezeket, és kevésbé szennyező módon megtermelni az áramot és távhőt. Pekingben szombaton ünnepélyes keretek között lekapcsolták az utolsó szénerőművet is – írja a South China Morning Post.

Egy dolgozó kamerák kereszttüzében nyomott meg egy hangsúlyos piros gombot, amivel leállította az utolsó generátorokat is.

A leállított erőművet egyébként 1999-ben építették Kelet-Pekingben. 845 megawatt teljesítménnyel üzemelt, évi 8 millió tonna (!) szenet égetett el. Az ilyen erőművek a nem túl hatékony füstszűrőikkel rengeteg kén-dioxidot, nitrogén-oxidot és port bocsátanak a levegőbe, a mikroszkopikus részecskék pedig a lakosok tüdejébe jutva súlyos, sok esetben halálos légzőszervi betegségeket okoznak.

A Xinhua állami hírügynökség szerint ezzel Peking lett Kína első városa, ami teljesen leállt a szennyező energiáról, és most zömmel gázzal és széllel állítja elő az áramot. A pekingi városvezetés talált még egy kiskaput is: áramot vesz a környező Hebei és Belső-Mongólia tartományoktól, ahol még bőven füstölnek a szénerőművek, és a kutya se törődik a környezetvédelmi előírásokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik