Gazdaság

Meghalt a legidősebb Rockefeller

Minden bankárok legbankárabbja 101 éves korában hunyt el otthonában. David Rockefellert államfőként fogadták sok országban, hatalmas hatása volt.
Kapcsolódó cikkek

101 éves korában meghalt David Rockefeller, a híres New York-i bankárcsalád feje – írja a New York Times. A bankár és filantróp hétfő reggel hunyt el a New York államban lévő Pocantico Hills-i otthonában, a család szóvivője megerősítette a hírt.

Rockefeller irányította a Chase Manhattan nevű bankot, amit a családja bankjának tartottak annak ellenére, hogy sose volt nagyobb tulajdonrészük benne, mint 5 százalék. A NYT szerint ennek ellenére mint vezér, Rockefeller gyakorlatilag “David bankjává” tette a Chase-t a hetvenes években.

Hatalmas hatása és hatalma volt mind a washingtoni politikára, a New York-i üzleti életre, külföldi kormányzatokra, múzeumokra, egyetemekre és iskolákra. Sok külföldi fővárosban államfőnek kijáró tisztelettel fogadták. Találkozott Anvar el-Szadat egyiptomi elnökkel, Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkárral és Csou Enlaj kínai vezetővel is.

David volt az utolsó élő unokája John D. Rockefellernek, aki 19. századi olajbizniszeivel megalapozta a család vagyonát, és Amerika első milliárdosává vált. David ennek megfelelően grófi életet élt kisgyerekkorától fogva. Felnőve minden puccos New York-i partin ott volt, illetve olyan 15 ezer darabos műgyűjteményt épített fel, ami párját ritkítja. Toronyházának, a Rockefeller Centernek a falait is ezek díszítik.

De Rockefeller rengeteget tett New Yorkért is. Segített kihúzni a hetvenes évekbeli pénzügyi válságból, felpezsdítette az ingatlanszektort, részt vett az alacsony keresetűeknek való lakások építésében, iskolák modrnizálásában, a múzeumok megmentésében (a Museum of Modern Artot édesanyja finanszírozta, David Rockefeller vezette egy ideig).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik