Miskolc, 2013. augusztus 1.
Fogvatartottak a zárkában a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben Miskolcon 2013. július 30-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új  bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek.
MTI Fotó: Vajda János
Gazdaság

Maguknak építhetnek zárkát a rabok a váci börtönben

24.hu
24.hu

2017. 03. 14. 15:03

Korábban a témában:

Zárkákat építenek a rabok Vácon, a bővítési program százhúsz fogvatartott elhelyezését teszi lehetővé – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden az MTI-vel.

A Váci Fegyház és Börtön területén található korábbi tiszthelyettesképző iskola háromszintes épületét fogvatartottak építik át – írták.

Az új körlet várhatóan már decemberben százhúsz ember elhelyezését teszi majd lehetővé, amivel jelentősen csökken az intézet zsúfoltsága.

Így zajlik majd az építkezés

A beruházás első üteme negyvennégy munkanap alatt készült el. A harminckét személyes új részleg berendezési tárgyainak többségét büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok gyártották. Az új körletrész kialakítása az Európa Tanács ajánlásának megfelelően, az európai börtönszabályok figyelembevételével történt.

Az építkezés második ütemében nyolcvannyolc személyes részleget alakítanak ki, ez a munka még zajlik, várhatóan decemberig tart.
A BVOP közölte: a körleteken kívül egyebek mellett raktárhelyiségeket, irodákat, mosdókat, egészségügyi részleget, könyvtárt és tantermeket is kialakítanak. A csaknem háromezer négyzetméteres építkezésben tizenöt hónapon át napi hat és fél órában harminc fogvatartott vesz részt.
Az építkezésen olyanok dolgoznak, akik az intézet által szervezett kétéves kőműves-hidegburkoló, valamint szobafestő-mázoló OKJ-s képzésben vesznek részt.

88 százalék feletti a rabok foglalkoztatási aránya

A BVOP emlékeztetett arra, hogy a büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb feladata a fogvatartottak társadalmi beilleszkedésének elősegítése, ezért hasznosítható tudást igyekeznek adni nekik. Tavaly év végén a foglalkoztatási arány – beleértve a munkáltatást, az oktatás és a szakképzést – meghaladta a 88 százalékot.

A szakképzések főként olyan hiányszakmákban folynak, amelyekben később el lehet majd helyezkedni, a szakmák kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy illeszkedjenek az adott térség munkaerő-felvevő piacához – írták.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.