Gazdaság

Ők most a legmenőbb magyar YouTube sztárok, elég sokat is keresnek

Számos nemzetközi és hazai oldal figyeli a YouTube nyilvános statisztikáit, hogy kik a legnézettebb videósok vagy kiknek van a legtöbb feliratkozójuk. Ezek a listák havonta változnak, Magyarországon is.

Nálunk a három legtöbb feliratkozóval rendelkező magyar csatorna a következő volt (utolsó 30 nap adatai alapján, szponzoráció nélküli bevételi becsléssel):

  1. Videómánia (Dancsó Péter), 616 ezer feliratkozó, 183,3 millió megtekintés (becsült bevétel: havi 234 ezer – 3,5 millió forint között)
  2. VamosART, 586 ezer feliratkozó, 127 millió megtekintés (becsült bevétel: havi 172 ezer – 2,7 millió forint)
  3. Scribble Netty, 537 ezer feliratkozó, 67,4 millió megtekintés (becsült bevétel: havi 50 ezer – 820 ezer forint)

A nagy pénz a szponzorációban van

A videósok havi bevételeinek jelentős része a videóik elején megjelenő reklámokból származik. Azt, hogy egyes országokban bizonyos típusú tartalmakkal mennyit lehet keresni, azt a hirdetői piac árai határozzák meg leginkább. Magyarországon ezer megtekintésenként nagyjából 1 dollárt lehet keresni, az USA-ban ugyanez 2,5 dollár. Manapság a YouTube előnyben részesíti a hosszabb videókat, így van olyan csatorna (pl. gamerek), amelyeknek kevesebb a feliratkozója, mint a nagy sztároknak, de a hosszabb videók miatt adott esetben nagyobb lehet az egy videóra eső bevételük.

A legmenőbb magyar sztároknak ugyanakkor jóval nagyobb bevételt jelent a szponzorációkból, termékelhelyezésekből, illetve a céges eseményeken való megjelenésből bejövő pénz. Bár minden videós médiaértéke különböző, egy-egy szponzorációért akár több százezer forintot is fizetnie kell egy hirdetőnek az elérés függvényében. Ezeket a pénzeket nyilvánvalóan nem tartalmazza a becslés, hiszen üzleti titok, hogy a cégek pontosan mennyit fizetnek a hazai sztároknak. A legnagyobb hazai sztárok profi ügynökségekkel működnek együtt videóik teljes körű menedzselésére.

Magyarországon egyébként abszolút nézettségben a KerekMese nevű mesecsatorna vezet, amit Vass Mónika meseíró-illusztrátor a családjával együtt készít főállásban. Ők külön webes boltot is kanyarítottak hozzá, dvd-kkel, kifestőkkel és egyebekkel. Videóikat 419 milliószor látták a YouTube-on.

A 24.hu február végén interjút készített Dancsó Péterrel, amit itt tud elolvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik