Gazdaság

Minden szempár a FED-re fordul a héten – 3 forgatókönyv is lehet

A világ pénzpiacainak mozgásait a FED döntései nagyban befolyásolják. Újabb mérföldkőhöz érkeztünk, az új amerikai gazdasági éra következő komolyabb kamatdöntése érkezhet meg tavaly december után. Megnéztük, hogy mivel érdemes kereskedni szigor vagy tartás esetén.

A márciusi Fed találkozó nem tűnt korábban éles szituációnak a szigorítás terén, de most pár optimista monetáris tanácstag szerint, valamint a szilárd USA adatok, illetve éles vélemény változások miatt a helyzet változott. A Bloomberg a technikai kép alapján a kamatemelésre 90%-os esélyt lát.

A jegybankárok döntés utáni várakozását mutató diagram, az úgynevezett “dot-plot” rendkívül fontos hosszú távú mutató. Amikor 2016 decemberében a Federal Reserve megemelte az irányadó kamatot, a jegybankárok a várakozásaikat felfelé tolták. Ez a jövőre nézve igazi erős üzenet volt és hozott is esést az EURUSD-nek: először 85 ponttal, majd 115 és végül 221 ponttal került lejjebb az árfolyam, 1-4 és 24 órás intervallumot tekintve, még úgy is hogy a kamatemelés teljesen be lehetett árazva.

Egy ismételt emelés most megint a dollárnak hozhat felértékelődést,

bár lehet, hogy a piac már beárazta ezt a lépést is előre. Egy teljesen beárazott emelés a dollárt vásárlók körében kiábrándultságot okozhat. Lássuk, hogyan érdemes lekereskedni a lehetséges kimeneteleket, az XTB elemzője három lehetséges forgatókönyvet vizsgált meg.

Egy kamattartás valószínűleg most meglepné a piacot és a befektetők erősen reagálhatnak erre a szituációra. Ebben az esetben az ülés után közzétett dokumentumban a “dot-plot” mediánja lehet a második segítség, ami még mentheti a dollár erejét, de ha ott sem lesz változás, a befektetők vehetik az aranyat, az US500-at vagy éppen az EURUSD-t.

A második lehetséges kimenet egy lazító, “dovish” emelés, amikor a Fed ugyan emelni szeretne, de ki akarják kerülni a jövőre vonatkozó kérdéseket az alapkamat alakulásáról és nem vizsgálják felül. Ez az eredmény szintén kiábrándultságot okozhat a dollárral kapcsolatban. Mindenesetre a piaci reakció elég heves lehet az elején és sokan megvárhatják a tiszta képet és szituációt, mielőtt lépnének.

Végül a harmadik opció az, ha a FED ebben az évben deklaráltan mondjuk 4 alkalommal emelné a kamatot. Ez Amerikában megint jelentős dollár erőt szülhet. Ez a művelet már másodjára történne meg 2016 decembere óta és nagyjából ugyanazt a reakciót hozhatja. Ebben az esetben a kereskedőknek inkább long pozíciók feküdhetnek: az USDJPY (dollár-japán jen), USDCAD (dollár-kanadai dollár) és USDTRY (dollár-török líra) grafikonokon várható emelkedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik