Gazdaság

Változhat a vasárnapi munkavégzés

webshop online-kereskedelem
webshop online-kereskedelem
Hétfőn indul az egyeztetés.

Már idén törvény biztosítaná, hogy a kiskereskedelemben dolgozóknak havonta legyen két szabad hétvégéjük, a vasárnapi munkáért pedig a jelenlegi 50 helyett 100 százalékos bérpótlékot kapjanak. A Magyar Idők úgy tudja, a kormány hétfőn már egyeztet is a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével.

A vasárnapi boltzár (amiért most uniós szinten lobbiznak – a szerk.) eltörlése után a kormány most azt szeretné, ha törvény biztosítaná a két teljes szabad hétvégét havonta. Ezzel akadályoznák meg, hogy a vasárnapi boltzár eltörlésével ellenőrizetlenné vált hétvégi munka miatt kiszolgáltatottak legyenek a dolgozók. Ez a munkaerőhiánnyal sújtott ágazatban jelenleg mindennapos.

Az intézkedés nemcsak a nagy áruházláncokra, hanem a kiskereskedelmi vállalkozásokra is érvényes lesz, csaknem 370 ezer dolgozót érint. A Magyar Idők szerint a javaslatok nem korlátoznák a cégek működését, nem kerül napirendre a boltbezárás, a nagyvállalatok sem kapnak olyan adókat, amelyek az uniós szabályok szerint megkülönböztetőek lennének, korlátoznák a letelepedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik