Gazdaság

Új ADÓtraffipax jött ki – mutatjuk, hol várható leginkább a revizorok felbukkanása

A NAV csütörtökön új ADÓtraffipaxot tett közzé.

  • A Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóság március első heteiben Budapest VII. kerületének romkocsmáit, egyéb vendéglátóhelyeit ellenőrzi.

A Kazinczy, az Akác, a Wesselényi és a Síp utca által határolt területen március 7-14. között bizton lehet számítani a NAV ellenőreinek felbukkanására, akik elsősorban a bizonylatadási kötelezettséget, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgép üzemeltetését vizsgálják. A nap 24 órájában végzett célzott ellenőrzések – nyílt és fedett próbavásárlások, forgalomszámlálás – a visszaélések felszámolására irányulnak.

  • A NAV Dél-budapesti Adó-és Vámigazgatósága operatív adóellenőrei március 10-én, pénteken akció keretében ellenőrzést végeznek a Budapest, IX. kerület 1. sz. Nagyvásárcsarnokban. (1093. Budapest, Vámház krt. 1-3.)

Az ellenőrzés-sorozat alkalmával az operatív adóellenőrök elsősorban a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, az alkalmazottak adóhatósághoz történő bejelentésének szabályszerűségét valamint az online pénztárgépek használatára vonatkozó előírások betartását ellenőrzik.

  • A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága március 13-án és 14-én Kecskeméten és Kiskunfélegyházán ellenőrzi az online pénztárgépek éves felülvizsgálatát.
  • A NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai március 13-tól – 17-ig az Országos Étterem Hét rendezvénysorozathoz kapcsolódóan fokozottan ellenőrzi a Budapest belvárosában működő vendéglátóhelyeket.

Ennek során kiemelt figyelmet fordítanak a bizonylatadási kötelezettség teljesítésére, az alkalmazottak bejelentésének vizsgálatára, valamint az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetésére. Ezzel egy időben a taxis személyszállítóknál is várható hasonló irányú ellenőrzés.

  • A NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatósága adóellenőrei és pénzügyőrei március 13-ától 17-éig Baranya megye településein elsősorban olyan üzletekben folytatnak le ellenőrzéseket, amelyekkel kapcsolatos telephely bejelentési kötelezettségüket az adózók elmulasztották teljesíteni. Március 20-ától pedig a hónap végéig az ellenőrök kiváltképpen a NAV nyilvántartásai alapján pénztárgépükkel kapcsolatos szervizelési kötelezettségüket elmulasztók körében folytatnak le vizsgálatokat, de az online berendezéseiket kirívóan keveset használó adózók számíthatnak forgalomszámlálással végrehajtott ellenőrzésre is.
  • A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a március 13-ával kezdődő héten a megye településein fokozottan ellenőrzik az építkezéseken foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését. Az ellenőrzés célja az úgynevezett „fekete foglalkoztatás” visszaszorítása, az adójogszabályokkal kapcsolatos visszaélések felszámolása, a költségvetés érdekeinek védelme.
  • A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága operatív ellenőr munkatársai március 13-tól 14-ig tartó időszakban Balatonfüreden és Veszprémben, március 16-tól 17-ig pedig Pápa, Tapolca,  Balatonfüred és Veszprém városokban (és környékén) folytat le online pénztárgépek jogszerű használatával kapcsolatos ellenőrzéseket, továbbá az operatív adóellenőrök vizsgálják a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, az alkalmazottak adóhatósághoz történő bejelentésének szabályszerűségét is.
    Az érintett adózói kör: piaci árusok, szépészeti szolgáltatásokat nyújtók, taxisok, valamint vendéglátó tevékenységet végző adózók.
  • A NAV Pest Megyei Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai március 23-án, Inárcs településen az online pénztárgépek jogszerű használatával, valamint a jövedéki termékek forgalmazásával összefüggő, átfogó teljes települést érintő egész napos ellenőrzéseket végez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik