Gazdaság

Így szorítaná le a kormány a közfoglalkoztatottak számát

A közfoglalkoztatás statikusságát meg kell változtatni és minél több közfoglalkoztatottat ki kell vezetni a valós munkaerőpiacra – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az MTI-nek, és közölte, az elkövetkezendő időszakban 40 milliárd forint felhasználásával a közfoglalkoztatásból kivezető gazdaságélénkítő és mobilitást könnyítő intézkedésekkel a kormány fokozatosan 150 ezerre akarja csökkenteni a közfoglalkoztatottak létszámát a múlt év végén regisztrált 197 ezerről.

A kormány célja, hogy a közfoglalkoztatottak számának fokozatos csökkentésével is biztosítsa a versenyszféra számára szükséges munkaerőt – tette hozzá.

Korlátozások jönnek

A miniszter elmondta:

  • 2018 nyarától három éven belül legfeljebb 12 hónapig lehet majd közfoglalkoztatotti státusban maradni.
  • A szakképzettséggel rendelkezők csak abban az esetben vonhatók be a közfoglalkoztatásba, ha a járási hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt, vagy 3 hónapig nem tudott a hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani.

Ha valakit igazoltan, minden erőfeszítés ellenére sem sikerül versenypiaci elhelyezkedési lehetőséghez juttatni, akkor természetesen maradhat a közfoglalkoztatásban – közölte.

  • A 25 év alatti fiatalok ezentúl csak abban az esetben kerülhetnek majd közfoglalkoztatásba, ha az Ifjúsági garancia rendszerben megvalósuló munkaerő-piaci program nem kínál számukra reális egyéb lehetőséget – ismertette a kormány döntését a miniszter.

Két napja még nem tudtak róla?

A 24.hu nemrégiben olvasói levelet kapott azzal kapcsolatban, hogy mintegy 50 ezer közfoglalkoztatott került utcára, mert kevesebb az állami támogatás. Az olvasó említett továbbá olyan falut, ahol pl. az eddigi 65-ből 30 közfoglalkoztatottat elbocsátottak.

Egy hete tettük fel kérdéseinket a Nemzetgazdasági Minisztériumnak:
– Februárban hány közfoglalkozatott volt? Mennyibe került a finanszírozás?
– Valóban csökkentették márciustól a közfoglalkoztatásra szánt összeget? Mennyivel? Ez mekkora csökkenést jelent a közfoglalkoztatottak számában? Mi az oka a finanszírozás szűkítésének? Átmeneti dologról van szó, vagy ez esetleg egy első lépés ahhoz, hogy megszüntessék majd valamikor a közfoglalkoztatást? / Mi a terve a kormánynak a közfoglalkoztatással, meddig kívánják fenntartani?

A következő választ kaptuk szerdán:

A közfoglalkoztatásban, a januári adatokat március 10-ig publikáljuk a közfoglalkozatási portálon. 2016. decemberében 210 572 fő vett részt átlagosan a közfoglalkoztatásban.

A Magyarország központi költségvetéséről szóló törvény a 2016. évben 340 000 millió Ft-ban határozta meg a közfoglalkoztatási programok támogatására fordítható összeget, míg a 2017. évben a költségvetésben 325 000 millió forint áll rendelkezésre a közfoglalkoztatási programok támogatására.

A tavalyi 340 milliárd Ft összegű előirányzatból havi átlagban közel 220 ezer fő foglalkoztatása valósult meg. A tavalyitól alacsonyabb mértékű előirányzat az idén 200 ezer főt meghaladó közfoglalkoztatotti létszám támogatásához biztosít forrásokat.

A Belügyminisztérium a közfoglalkoztatási programok március 1-jei indulásához a szükséges forrásokat a közfoglalkoztatói igények, a helyi munkaerőpiac jellemzői, valamint a munkaerőpiac jelenlegi folyamatai figyelembe vételével biztosította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik