Gazdaság

Titkolja Kína, hogy mennyit költ a védelemre

A hadsereg költségvetési támogatásának növelését ígérte a kínai kormány, de a szokásostól eltérően nem nevezte meg a védelmi kiadások tervezett összegét költségvetési tervezetében, amelyet a kínai Országos Népi Gyűlés évenkénti ülésszakának megnyitásán ismertetett vasárnap Li Kö-csiang miniszterelnök.

A népi gyűlés (parlament) szóvivője, Fu Jing előző nap azt mondta, mintegy hét százalékkal fogja emelni Kína a védelmi kiadásokat ebben az évben, pontos adatot azonban nem közölt. A hét százalékos emeléssel több mint ezer milliárd jüant (43 ezer milliárd forintot) tenne ki a védelmi költségvetés. Ezzel folytatódna az a trend, amely szerint 2010 óta minden évben stagnált vagy a korábbiaknál kisebb arányban nőtt a védelmi költségvetés. A pontos számot a várakozások szerint a kormányfő jelentette volna be az ülésszak kezdetén, ahogy az a korábbi években is történt.

Támogatni fogjuk a honvédelem és a fegyveres erők reformjának elmélyítését, azzal a céllal, hogy szilárd védelmet és erős hadsereget építsünk, amelyek megfelelnek Kína nemzetközi helyzetének és nemzeti védelmi és fejlesztési érdekeinknek

– állt a költségvetési tervben. További részleteket azonban nem tartalmazott a dokumentum.

Li Kö-csiang kormányfő a haditengerészet és a légvédelem erősítését helyezte kilátásba.

Erősíteni fogjuk a tengeri és légi védelmi képességeinket és a határellenőrzést, hogy biztosítsuk a feltételeket a terrorizmus-ellenes műveletekhez, a stabilitás megőrzéséhez, a nemzetközi békefenntartáshoz és a nyílt tengeri kísérő feladatokhoz

– mondta.

A miniszterelnök a kínai gazdaság mintegy 6,5 százalékos éves növekedését jelölte meg célként beszédében. Ez valamennyivel kevesebb, mint az erre az évre még tavaly tervezett 6,5-7 százalék.

Hozzátette, hogy a növekedés “ennél nagyobb is lehet” a gyakorlatban. Az infláció a terv szerint nem fogja meghaladni a három százalékot. A kormányfő a népi gyűlés 3000 küldötte előtt átfogó strukturális reformokra és innovációra szólított fel.

A gyenge konjunktúra ellenére tavaly 6,7 százalékos növekedést ért el a világ második legnagyobb nemzetgazdasága. Ez ugyanakkor alacsonyabb volt, mint 1990 óta bármikor. A 2017-re tervezett 6,5 százalékos bővülés mindenesetre a jelenlegi ötéves terv keretein belül van, ez ugyanis 2020-ig átlagosan 6,5 százalékos bővülést irányoz elő.

Li Kö-csiang a népi gyűlés előtt ígéretet tett a légszennyezés csökkentésére is, hogy “újra kék legyen az ég” Kína felett. Az emberek “kétségbeesetten vágynak” arra, hogy gyorsabban javuljon a levegő minősége – fogalmazott a politikus. A kormány fokozni készül a széntüzelésű erőművek modernizálására irányuló erőfeszítéseit, és szigorúan megbünteti az előírásokat megsértő gyárakat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik