Gazdaság

Parragh szerint újra kell tárgyalni a jövő évi béremelést

parragh lászló (Array)
parragh lászló (Array)

Nyáron, vagy kora ősszel újra kellene nyitni a tavaly novemberben megkötött, hat évre szóló bérmegállapodást – mondta az mfor-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Azt is megerősítette a portálnak, hogy a szocho-csökkentésre is vissza kellene térni még – szerinte nagyobb adómérséklés is szóba jöhetne.

Mint ismert, a kormány novemberben állapodott meg a szociális partnerekkel, így a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt 2017-re, a szociális hozzájárulási adó (szocho) 5 százalékponttal csökkent, 22 százalékra.

A megállapodás szerint 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal nőne és további 2 százalékponttal csökkenne a szocho. Sőt, ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjen a szociális hozzájárulási adó.

Vagyis ennél nagyobb béremelésre, és adócsökkentésre lát lehetőséget Parragh. De hogy mekkorára, azt nem árulta el a portálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik