Gazdaság

Januárban sem lankadt a vásárlási kedvünk

2017. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,7, naptárhatástól megtisztítva 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a KSH első becslése szerint. (Tavaly ilyenkor a nyers adat 2,8. a megtisztított index 3,4 százalékos növekedést mutatott éves szinten.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Elemző: folytatódott a kiskereskedelmi forgalom bővülése januárban

Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely így értékelt: a tavaly látott növekedés idén januárban is folytatódott a kiskereskedelmi forgalom esetében. A részletek azt jelzik, hogy mind a három fő termékcsoport hozzájárult a bővüléshez – tette hozzá.

Összességében biztatónak tartja az év első hónapjában látott teljesítményt, azonban szerinte ennél többre lesz szükség ahhoz a következő hónapokban, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme magasabb fokozatba kapcsoljon.

Várakozásuk szerinti idén 3,4 százalékkal nőhet a GDP, aminek gerincét a háztartások növekvő fogyasztása adhatja. A kereslet-vezérelt növekedés a fogyasztói árakra is vélhetően hatással lesz, amelyek gyorsabb tempóban fognak emelkedni idén. A tavaly látott 0,4 százalékos rátát követően, idén 2,5% lehet az infláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik