Gazdaság

Itt a tavasz: 322 szál hóvirágot foglalt le a NAV

322 szál vágott hóvirágot találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy ukrán férfi autójában Záhonynál. A sofőr menyasszonyának szánta a védett növényeket. Beregsuránynál kárpáti sáfrány, tőzike és hóvirág került elő egy turistabuszból – derül ki a hivatal közleményéből.

A védett virágok a jármű középkonzoljának tároló rekeszében voltak egy műanyag flakonban. A sofőr elmondta, hogy a hóvirágokat Munkács környékén az út mellett vásárolta és a menyasszonyának vitte.

Kárpáti sáfrány és tőzike utazott Olaszországba

Egy másik esetben Beregsuránynál 175 darab hagymás védett virágot találtak a pénzügyőrök egy Olaszországban tartó busz egyik utasánál. A hóvirágok, kárpáti sáfrányok és tőzikék eszmei értéke több mint másfél millió forint.

Magyarországon a hóvirág, a tőzike és a kárpáti sáfrány nem csupán őshonos, de védett növény is, így annak leszedése, gyűjtése vagy szállítása minden formában tilos. A természetvédelmi oltalom a virág minden részére kiterjed és a kertben nőtt növényekre is vonatkozik. A pénzügyőrök a növényeket lefoglalták. A talált védett virágok együttes eszmei értéke meghaladja a négy és félmillió forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik