Gazdaság

579 millió euró volt a külkereskedelmi többlet decemberben

24.hu
24.hu

2017. 03. 03. 09:07

Korábban a témában:

2016. decemberben a kivitel volumene 8,0, a behozatalé 7,7 százalékkal emelkedett, az aktívum 58 millió euróval csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2016-ban a külkereskedelmi mérleg többlete 9,9 milliárd euró volt – derült ki a KSH második becsléséből.

2016. decemberben a kivitel értéke 7,3 milliárd euró (2265 milliárd forint), a behozatalé 6,7 milliárd euró (2085 milliárd forint) volt, a külkereskedelmi többlet 579 millió eurót (180 milliárd forint) tett ki.

2016. decemberben az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 7,6, az importé 9,3 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi aktívum 58 millió euróval csökkent. (Az egyenleg 23 millió euróval magasabb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,0 százalékkal mérséklődött, a behozatalban 0,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,8 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 0,6 százalékkal erősödött, a dollárhoz viszonyítva 2,4 százalékkal gyengült.

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 8,2, a behozatalban 8,8 százalékkal emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene mintegy hatodával, az importé körülbelül negyedével bővült. Több mint felével nőtt az elektromos áramfejlesztők exportja az Egyesült Államokba. A benzinmotorok exportja megközelítőleg tizedével növekedett, a dízelmotoroké azonban ugyanennyivel csökkent. A belső égésű motorok alkatrészeinek behozatala negyedével, a gázturbina-import közel harmadával emelkedett. Mintegy egyharmadával nőtt az általános rendeltetésű ipari gépek importja, ezen belül főleg a lég- vagy vákuumszivattyúk forgalma bővült számottevően. A híradástechnikai és hangrögzítő készülékek behozatala közel ötödével lett nagyobb, amiben jelentős szerepet játszott a mobiltelefonok kereskedelmének növekedése.
  • A feldolgozott termékek exportjának volumene 8,9, az importé 8,3 százalékkal nőtt. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek exportja kismértékben csökkent, importja – a behozott vérkészítményeknek köszönhetően – majdnem tizedével emelkedett. A szerves vegyi termékek exportja majdnem hatodával, importja negyedével nőtt. Exportban a nitrogénfunkciós vegyületek, importban az aminfunkciós vegyületek kereskedelme bővült jelentősen. Több mint negyedével emelkedett a műanyag-alapanyagok exportja, főként az anilingyanta-forgalom számottevő növekedése miatt. Importban majdnem hatodával emelkedett a műanyag termékek, valamint a vas és acél behozatala. A műanyag termékeknél a műanyag cső, tömlő és ezek szerelvényeinek kereskedelme, míg a vas és acél termékcsoportban a síkhengerelt termékek importja jelentős.
  • Az energiahordozók importvolumene 1,9 százalékkal nőtt. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala közel ötödével nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja mintegy ötödével csökkent. A villamosenergia-behozatal csaknem tizedével visszaesett.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,1, az importé 8,8 százalékkal bővült. A zöldség és gyümölcs importja több mint tizedével nőtt, exportja ugyanennyivel csökkent. A behozatalban elsősorban a banán és citrusfélék kereskedelme bővült, az export csökkenését a friss zöldségfélék kivitelének visszaesése okozza. A hús és húskészítmények, valamint a gabona és gabonakészítmények importja hozzávetőleg ötödével emelkedett, ennek oka a Lengyelországból és Spanyolországból érkezett sertéshús, a Franciaországból és Szlovákiából importált kukorica, illetve a Németországból behozott pékáru számottevő mennyisége volt.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 8,6, az onnan érkező behozatalé 9,4 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi többlet 45 millió euróval csökkent, és 361 millió eurót tett ki. Az export 75, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 2,7 százalékkal bővült. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 13 millió euróval romlott, és 219 millió eurós aktívumot mutat.

2016. január–decemberben

A kivitel értéke 93,0  milliárd euró (28 977 milliárd forint), a behozatalé 83,1 milliárd euró  (25 883 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,4, a behozatalé 4,7 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg többlete 1,3 milliárd euróval nőtt, és 9,9 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,0, a behozatalban 2,5 százalékkal csökkent. A cserearány 1,5 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 0,5, a dollárhoz képest 0,7 százalékkal értékelődött le.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.