Gazdaság

Orbán: A vécépucolástól az atomerőmű-építésig minden munkát mi végezzünk el

“Magyarország nem az az ország, hogy pénzt osztogassunk teljesítmény és munka nélkül”, ezért utasítja el a kormányfő az alapjövedelmet. Orbán nem akarja elárasztani külföldi vendégmunkásokkal az országot, mert az szerinte nemzetstratégiailag káros. Kiderült, mennyire fáj neki az olimpiai fiaskó, de továbbra is mer nagyot álmodni. Matolcsy tovább faragná az egykulcsos személyi jövedelemadót. Varga Mihály joggal érezhette elnyomva magát, Orbán legalább tízszer annyit hivatkozott Matolcsyra, mint rá.

Az olimpiarendezési fiaskó egy bordatöréssel ért fel.

Bár a 2024-es budapesti olimpia rendezési pályázat visszavonását igyekezett kerülni Orbán Viktor kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén, ebből az egy mondatából mégis érzékelni lehetett, mennyire fájhatott neki a Momentum Mozgalom akciója. A civil szervezet (amely a terveik szerint nemsokára párttá alakul) bő egy hete több mint 266 ezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírására, pár napra rá a kormányoldal pedig kihátrált az olimpiai pályázat mögül.

Az olimpia ügye ugyan elveszett, más nagyobb projektekbe azért továbbra is belekapaszkodott a miniszterelnök, amikor annak a fontosságát húzta alá, hogy nagy dolgok nélkül megragad Magyarország a közepesen fejlett országok között, nem tud kitörni ebből a csapdahelyzetből. Ezért ragaszkodik a Paks2 atomerőmű-projekthez, a Belgrád-Budapest vasútvonalhoz (amely a kínaiakkal közösen lenne megépítve, de az EU több dolgot is kifogásol), az egyéb infrastrukturális fejlesztésekhez.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Bár gazdaságilag szükségszerű lenne, nemzetstratégiailag mégsem hasznos vendégmunkásokkal elárasztani az országot – tette világossá Orbán.

A vécépucolástól az atomerőmű felépítéséhez szükséges dolgokig mi, magyarok végezzük az összes munkát, de ehhez meg kell becsülni a vécépucolót is

– szemléltette a kormányfő, hogyan gondolkodik a kérdésről. A kormány nem fog állami vendégmunkás-programot meghirdetni, de a cégeket arra bátorítja, hogy ha máshogyan nem tudják megoldani, ők maguk hozzanak Magyarországra a megüresedett állásra külföldieket.

Az alapjövedelemmel szemben még nagyobb az ellenérzése Orbánnak, annak bevezetését teljességgel elképzelhetetlennek nevezte. Ez a szocialisztikus szemlélet szembe megy a munkaalapú gondolkodással szerinte. Magyarország nem az az ország, hogy pénzt osztogassunk teljesítmény és munka nélkül.

Két, később jobban számon kérhető ígérettel állt elő a miniszterelnök. A gyerekvállalás bátorítására további erőforrásokat szeretne átcsoportosítani a családok számára, illetve fel kell pörgetni a gazdaságot. A következő két-három évben azon a gazdasági pályán kell maradni, ami vagyunk, meg kell tartani, hogy a gazdasági növekedés az évi 3-5 százalékos tartományban maradjon (tavaly 2 százalék volt, idénre 4 százalék körül szórnak a szakértői becslések), jelezte.

Aztán 2020-tól már mer nagyobbat álmodni Orbán: akkortól szerinte már 5 százalék feletti ütemben kellene hasítania a magyar gazdaságnak.

Matolcsy büszke a saját teljesítményére

Ebbéli törekvésében most is erősen támaszkodik Matolcsy Györgyre. A Magyar Nemzeti Bank elnöke még az első Orbán-kormány idején 7 százalék feletti magyar gazdasági növekedésről álmodott, a közelmúltban pedig a jegybank egy tanulmányt készített a kormány számára, amely a versenyképességi fordulatot szeretné elhozni Magyarországra. Szembetűnő volt, hogy Orbán az előadásában milyen sokszor említette Matolcsyt, és milyen kevésszer az ugyancsak a pulpituson helyet foglaló és előadást is tartó Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Matolcsy nem volt szívbajos, rendre azokat a periódusokat említette sikerként, amikor ő vezette az adott területet (2013 előtt sikeres fiskális fordulatról beszélt, aztán 2013 után már monetáris politikai fordulatról és növekedési fordulatról). Három nagy hibát is felhozott a rendszerváltás óta eltelt időből (1991-92-es sokkterápia, 1995-ös Bokros-csomag, 2002-2010 közötti, eladósodásra épülő gazdaságpolitika), de egyikben sem volt szerepe.

Megpendítette viszont, hogy a fejlett nyugat-európai életszínvonalhoz való felzárkózás beindításához szükség lenne a most 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót tovább faragni. És olyan, a magyar választópolgár fülének tetsző dolgot is javasolt, hogy szerinte elfogadhatatlanul drágák a bankok által nyújtott lakáshitelek. A hallgatóságot alkotó vállalkozókat pedig alighanem az fogta meg, hogy valamiféle állami takarékosságot hozott szóba Matolcsy – jegybankelnökként.

Varga Mihály a tervekről annyit árult el, szeretnék ösztönözni a nyugdíjasokat, hogy térjenek vissza a munkába (alacsony elvonás mellett), a női és a részmunkaidős foglalkoztatást és a képzést is szeretnék erősíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik