Gazdaság

Keresztbe tehet az osztrák kormány a magyar munkavállalóknak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2017. 02. 27. 13:11

Komoly foglalkoztatás-ösztönző kedvezményt vezetnek be, de az újonnan érkezőket kizárnák belőle.
Korábban a témában:

Megnehezítheti az osztrák kormány a szomszédos országban dolgozó magyarok dolgát is, miután szigorú munkaerőpiaci reformot kezdeményeztek – írja a Népszava. A szociálisügyi miniszter azzal indokolt: nem kötelességük, hogy más országok lakóit kedvezményezzék.

Olyan foglalkoztatás-ösztönző programot hirdettek, amelyből legalábbis az újonnan érkező kelet-európai munkavállalókat kizárják. Ennek az is oka, hogy a szociáldemokrata-néppárti koalíció attól tart: ha nem változtatnak a magas munkanélküliségen, akkor a választók a belső piac védelmét hirdető szélsőjobboldal felé fordulnak.

Az osztrák kormány július 1-i hatállyal foglalkoztatási bónuszt vezet be, ami azt jelenti, hogy minden egyes új foglalkoztatott után 50 százalékkal csökkennek a bérköltségek. Évenként és fejenként 4000 euró könnyebbséget jelent mindez a vállalkozásoknak, kétmilliárd eurós keretig, de ha a vállalatok gyorsabban felhasználják a kedvezményt, szó lehet bővítésről. A költségcsökkentés azok után jár, akik munkanélküliek, munkahelyet váltanak, osztrák középiskolát vagy egyetemet végeztek, illetve van osztrák munkavállalói kártyájuk.

Csökkentenék a családi pótlékot is azon kelet-európaiak esetében, akiknek gyermekei nem Ausztriában élnek. A 19 év alatti magyar gyerekek az eddigi fejenként 150 euró helyett havi 82 eurót, a szlovákok 95-öt, a lengyelek 78-at, a románok 74-et, a szlovének 114 eurót kapnának.

Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozatában az EU egyenlő elbánási elvére hivatkozva bírálta a terveket, azt mondta, erre az osztrák tőke korlátozásával válaszolhatnak. Alois Stöger osztrák szociális és munkaügyi miniszter ugyanakkor azt tartja elfogadhatatlannak, hogy míg Ausztria nettó befizetője az EU-nak, addig a magyarok 9 százalékra csökkentették a társasági adót.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BERLIN, GERMANY - MAY 03:  Abdulrahman Mohamed, a Syrian refugee, carries pieces of furniture as he helps a friend move out of a shelter for refugees and migrants in Marienfelde district to an apartment in the city as other shelter residents walk past on May 3, 2017 in Berlin, Germany. The shelter currently houses approximately 450 people, the majority of whom are still waiting for their asylum applications to be processed. Most of the residents come from countries including Syria, Iraq, Afghanistan and Iran, as well as Lebanon, Turkey and Chechnya, and half of them are under 18, as the shelter only admits families. Most of the children go to local schools and German has become their common language. Germany took in over one million refugees and migrants between 2015 and 2016.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.