Gazdaság

Indokolatlan az Apple jelenlegi magas árfolyama

Nagy emelkedésen van túl az Apple árfolyama, amit igazából nem sok fundamentum indokol, kissé túlárazott jelenleg a papír. Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője szerint, 110-120 dollár körül lehetnek a reális szintek a részvényben, amik akár beszállási pontot is jelenthet.

A legutóbbi negyedévben az Apple éves alapon 3 százalékkal növelte bevételét, míg az EPS 2,4 százalékkal bővült. Ezek nem rossz számok, ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy az Apple az elmúlt 2 évben 70 milliárd dollárnyi részvényt vásárolt vissza. Ha csak a tisztított nettó profit sort nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az 18,05 milliárd dollárról egy év alatt 17,9 milliárdra esett vissza. Ez persze nem drámai, de azért nem árt tudni.

Így viszont az lehet a következő logikus kérdés, hogy honnan fog jönni a növekedés a következő időszakban. Annak persze már voltak jelei, hogy a nagy növekedési sztorinak már vége, és sokkal inkább egy stabil készpénztermelő cégről van szó. Nem lehet véletlen, hogy a Warren Buffett nevével fémjelzett Berkshire Hathaway is jelentősen növelte részesedését a legutóbbi negyedév során, vagyis az nem feltétlenül kell, hogy megijesszen bárkit, ha a növekedés elapadását látja.

Vannak persze ígéretes projektjei az Apple-nek, mint például az Apple TV, a hordozható technológiák, vagy éppen a szolgáltatások, ugyanakkor kérdés, hogy ezek mennyire tudják befolyásolni a cég eredményét. Az igazság az, hogy az Apple még most is egytermékes cégnek mondható, hiszen az iPhone eladásokból származott a bevételek 70 százaléka a legutóbbi negyedévben.

Azt már megszokhattuk, hogy az Apple évente több új telefonnal jelentkezik, azonban 2017 különlegesnek ígérkezik, ugyanis idén lesz 10 éves az iPhone. Ez kétélű dolog lehet: egyrészt valószínűleg nagy lesz a vásárlói érdeklődés, ami löketet adhat az értékesítéseknek, ugyanakkor minden bizonnyal a várakozások is igen magasak lesznek a céggel szemben. Mindenesetre ilyen szempontból nagyon fontos lehet az idei év az Apple számára, hiszen azért nem mindig sikerült lenyűgözni a nagyözönséget a legutóbbi iPhone-okkal, így idén bizonyára szeretnének valami nagyot dobbantani.

Visszatérve ahhoz, hogy mennyire elszaladt az Apple árfolyama, érdemes lehet megvizsgálni, hogy hogyan alakultak a céggel szembeni várakozások. Ha azt nézzük meg, hogy az EPS várakozások hogyan változtak az utóbbi időben, látható, hogy nem igazán tudták tartani a lépést az árfolyammal. Bár az tavaly óta megfigyelhető volt, hogy az árfolyam nagyobb mértékben nőtt, mint a becsült EPS, de a kettő közötti különbség az utóbbi hetekben még inkább megnőtt. Természetesen ez sem egy mindent tudó „mutató”, de azért érdekes lehet összevetni a befektetők optimizmusát az elemzők óvatosabb előrejelzéseivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik