Gazdaság

A kormány jól befűtött a napelemes vállalkozásoknak és a háztartásoknak is

Napelem a ház tetején (napelem, ház, )
Napelem a ház tetején (napelem, ház, )

A napenergiával működő, úgynevezett szolárrendszerekre 2015 januárjától kivetett példátlanul magas, kilogrammonként 114 forintos környezetvédelmi termékdíj miatt menekülnek Magyarországról a  napenergia-szektorban tevékenykedő vállalkozók. Egyre többen teszik át székhelyüket valamelyik szomszédos országba, hogy ne kelljen kifizetniük a termékdíjat  – számolt be a Magyar Nemzet.

A lapnak a Magyar Napelem-, Napkollektor-szövetség (MANAP) elnöke, Kiss Ernő elmondta: a márciustól bevezetni tervezett elosztói teljesítménydíjjal pedig a napelemeket használó háztartásokat hozza bizonytalan helyzetbe a kormány.

A termékdíj az Európában ugyancsak magasnak számító belga termékdí hatszorosa.

Egy szlovákiából megrendelt rendszer például nem csak a termékdíj miatt olcsóbb, alacsonyabb az áfával együtt 100-150 ezer forintot spórolhat a megrendelő.

Aggódhatnak a háztartások

A MANAP Iparági Egyesület tájékoztatása szerint azoknak, akik március 31. után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete szerint 4 kilowatt teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük. A MANAP álláspontja, hogy ugyan a díj mértéke egyelőre nulla forint, ám nincs biztosíték arra, hogy ez nem változik meg a jövőben. Kiss Ernő úgy véli: valószínű, hogy ez a tarifa nem lesz mindig nulla forint, mert akkor nem volna szükség a bevezetésére – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik