Gazdaság

Élelmiszerbotrány: a csehek szerint Európa szemétlerakata vagyunk

bevasarlas(210x140).jpg (Array)
bevasarlas(210x140).jpg (Array)

A Reuters beszámolója szerint, melyre a Portfolio.hu hivatkozott, a cseh agrárminiszter, Marian Jurecka azt találta mondani, hogy:

Néhány terméknél mi vagyunk Európa Szemétlerakata.

Éppen ezért Csehország arra fog törekedni az Európai Unióban, hogy

tiltsák be az ugyanazon márkájú, de a nyugati országokban tapasztaltnál rosszabb minőségű élelmiszerek kelet-európai értékesítését.

A beszámoló szerint néhány cseh fogyasztói csoport már régóta panaszkodik arra, hogy a nemzetközi kiskereskedelmi láncok silányabb minőségű élelmiszereket adnak el az országban. A kezükben azonban nem volt semmilyen eszköz ezzel szemben, mivel ez a tevékenység legális az EU-ban, hiszen az étel csomagolásán minden összetevő megtalálható. A cseh agrártárca most megrendelt egy vizsgálatot, amely júniusban készül el.

Korábban a szlovákok hasonló vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy az élelmiszerek több mint fele rosszabb minőségű náluk, mint Ausztriában. Gabriela Matecná földművelésügyi miniszter az eredmények ismeretében azt mondta, Brüsszel elé viszik az ügyet.

Silányozás Magyarországon

Mint írtuk, a Nébih vizsgálata alapján kiderült, hogy a multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton. Az is kiderült azonban, hogy a vizsgálat nem most, hanem két évvel ezelőtt készült (pontosabban 2014-ben).

A Coca-Cola cáfolta, hogy eltérő minőség lenne. Viszont Lázár János is foglalkozott a kérdéssel a kormányinfón, következményeket sejtetve. A Márkaszövetség szerint részben azért kapnak mást a magyarok, mert ezt várják el.

Interjúnkból kiderül az is, a szövetség nem érti, hogy ha több mint két éve volt a vizsgálat, miért nem volt eddig semmilyen következménye.

A magyar földművelésügyi tárca egyébként új vizsgálatot rendelt el: a Nébih ezúttal 100 terméket vesz górcső alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik