Gazdaság

A legmélyebb gödörből kaparta ki magát erős akarattal

Édesanyja lemondott róla, nevelőotthonban élt nyolcéves koráig. Fodrász szeretett volna lenni, de az általános iskola után már nem tanult tovább. Hosszú évekig drogozott, emiatt négy gyerekét is elvették tőle.

Pár éve még azt sem tudta, mi fán terem a bazsalikom, ma a Prezi bisztrójának junior menedzsere.

Ő a 37 éves Lakatos Heléna, aki a bagi cigánytelepről indult, egy víz nélküli kis lakásból, ma a hatodik kerületben bérel lakást, hamarosan pedig repül Ciprusra, hogy elmesélje, hogyan jutott idáig. Heléna története jól mutatja, milyen csodákra képes az erős akarat és egy kitartó szociális munkás – számol be az Abcúg.

Fokozatosan, nehezen, de előrébb jutott

Ha valaki öt évvel ezelőtt azt mondta volna Helénának, hogy interjút ad, nem hitte volna el. Nagyon mélyről indult, és bár tényleg jókor volt jó helyen, de a kitartása nélkül ez édeskevés lett volna. A Bagázs civil egyesület segített neki talpra állni – először rehabra küldték, hogy leszokjon a drogról. Sikerült. De munkát nem kapott sehol a származása miatt.

Ekkoriban önkénteskedtek Bagon a Prezi munkatársai, és mondták, hogy konyhai kisegítőt kerestek. A Bagázs Helénát ajánlotta, aki akkor még azt sem tudta, mi az a Prezi. Először csak 4 órában dolgozott, ingázott, aztán lett egy kis albérlete. Három éve eljutott odáig, hogy már a gyerekeit is visszakapta, eltartja.

Azt mondja, a mínusz egyről kezdett, sokat kellett tepernie, és rengeteget tanulnia. Nem tervez hosszú távra.

Amerre megy a történet, arra megy. Nincs konkrét vágyam, én már annak is örülök, amim most van – mondja.

Egy vágya mégis van: egy saját lakás, de jelen állás szerint ez egyelőre nem tűnik túl reálisnak.

Kiemelt kép: Fotó: Hajdú D. András

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik