Gazdaság

Multifrász! Silány világmárkákkal etet minket a Nyugat

élelmiszer, vásárlás (Array)
élelmiszer, vásárlás (Array)
A multik rosszabb minőségű élelmiszereiket hozzák ide.

A hazai hatósági vizsgálatok is azt igazolják, a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait. A Magyar Idők szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát vetett össze érzékszervi tulajdonságaik, összetételük, jelölésük alapján.

Korábban a szlovákok hasonló vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy az élelmiszerek több mint fele rosszabb minőségű náluk, mint Ausztriában. Gabriela Matecná földművelésügyi miniszter az eredmények ismeretében azt mondta, Brüsszel elé viszik az ügyet. A magyar agrártárca egyetért azzal, hogy az érintett tagállamok összefogásával, uniós szinten kell kezelni a problémát. Az élelmiszer-minőség kettős mércéjével az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának májusi ülésén, és a visegrádi országok tavaly áprilisi találkozóján is foglalkoztak.

Magyar részről elhangzott, hogy mivel a jogi környezet nem a legkedvezőbb, a probléma megoldását elsősorban a vásárlói tudatosság erősítése jelentheti. A nagyvállalatok megkülönböztető tevékenységére fel kell hívni a fogyasztók figyelmét, a fogyasztóvédelmi hatóságok együttműködését pedig erősíteni kell a tagállamok között.

A Nébih nemrég kimutatta, hogy valóban más az egyik legnépszerűbb üdítő magyaroknak szánt változata, mint az osztrák. Az kevésbé telt, összetett, cukortartalma kicsit magasabb, mert az olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült. Találtak kakaóport is, amelynek illatában és ízében a kakaós jelleg gyengébb, inkább az édes íz dominált, míg az osztrákot az intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemezte.

A vizsgált tejtermékek érzékszervi tulajdonságainak mérlege is egyértelműen az osztrák minták felé billent. A magyar puding hígabb, az osztrák tejberizs teltebb ízű, tejszínesebbnek, krémesebbnek érződik, a joghurtnál az aromák különbsége miatt a magyar harsányabb ízű és édesebb, az osztrák inkább a valódi gyümölcsre emlékeztetett.

A legszembetűnőbb különbségeket a Nébih az instant leveseknél találta. Volt olyan levespor, amelynél a magyar vásárló 48, az osztrák 60 gramm levesport kapott, így ugyanabból a márkából jóval sűrűbb, intenzívebb ízű levest kap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik