Gazdaság

Vodafone vs Telekom: a Közbeszerzési Döntőbizottság fellebbez az állami mobiltender ügyében

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 15:30

Korábban a témában:

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megfellebbezi azt a közbenső bírósági végzést, amely felfüggesztette azon KDB-határozat végrehajtását, amely jóváhagyta a Vodafone állami mobilszolgáltatási tenderből való kizárását.

A tendert a Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság (KEF) írta ki, amely az eljárásból kizárta a Vodafone Zrt.-t, a mobilszolgáltató szerint “túl alacsony árajánlatra hivatkozva”. A KEF az eljárás nyertesével, a Magyar Telekommal február 6-án megkötötte a szerződést.

A Közbeszerzési Döntőbizottság az MTI érdeklődésére azt közölte kedden: a Vodafone jogorvoslati kérelmét a KDB 2017. január 17-én elutasította, így lezárult a szerződéskötési tiltás, és ezzel az időponttal megnyílt az ajánlatkérő számára a szerződéskötés lehetősége.

A KDB szerint nem jogerős a bíróság intézkedése

A döntés felülvizsgálatára irányuló keresetet a Vodafone január 23-án nyújtotta be a döntőbizottsághoz, amelyet az késedelem nélkül továbbított a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz. A KDB-határozat végrehajtását a bíróság egy közbenső végzéssel (az ítélethozatal előtt) február 9-én felfüggesztette, de már a szerződés megkötését követően – áll a KDB írásos válaszában.

A KDB hangsúlyozza, hogy a bíróság ideiglenes intézkedése nem jogerős. A döntőbizottság, élve a törvény adta lehetőségével, a rendelkezésre álló 15 napon belül megfellebbezi a közbenső végzést.

Mindkét mobilszolgáltató perelni fog

A Vodafone múlt héten pénteken közölte, hogy álláspontja szerint a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végleges döntésének hiányában az állami mobilszolgáltatási tenderben a KEF eljárása nem zárult le jogerősen, így érvénytelennek tekinti a Magyar Telekom és a KEF között megkötött szerződést. A mobilszolgáltató társaság közölte azt is, hogy polgári peres eljárást is indít a Magyar Telekom és a KEF ellen.

A Magyar Telekom szintén pert indít a Vodafone ellen, mert álláspontja szerint az “rosszhiszemű és valótlan állításokat közölt” az állami mobilszolgáltatási szerződéskötéssel kapcsolatban. Pénteki közleményükben leszögezték: a KEF és a Magyar Telekom között “egy jogszerű és eredményes közbeszerzési eljárás eredményeként” jött létre a február 6-án aláírt szerződés, amelyet “a felek valamennyi irányadó jogszabály betűjét és szellemét maradéktalanul betartva kötötték meg. A szerződés jogszerű és érvényes”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.