dunaferr (dunaferr, )
Gazdaság

Túl kicsi a béremelés, tüntetnek szerdán a Dunaferr munkásai

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 19:56

Eléggé elbeszél egymás mellett a szakszervezet és a Dunaferr vezetése. Korábban megállapodtak a folyamatos bérfejlesztésben, de a munkásoknak ez kevés idén, pláne, hogy ércre megy
Korábban a témában:

A középtávú bérmegállapodás végrehajtása mellett további alapbéremelést követel a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, ezért a szakszervezet szerda délutánra demonstrációt hirdetett Dunaújvárosba, a Dunaferr székháza elé. A vállalat menedzsmentje demonstráció helyett tárgyalást javasol.

A szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy követelésük fedezete a kormány által a munkáltató számára a szociális hozzájárulási járulék 5 százalékos csökkentéséből adódó mintegy 1 milliárd forint megtakarítás lenne. Megjegyezték, hogy a 2015-ben megkötött, középtávú bérmegállapodás szerint 2017-ben

mindössze 1,7 százalékos alapbérfejlesztést kíván a munkáltató végrehajtani.

A szövetség követelésének része még, hogy az egyre fogyatkozó szakembergárdát érdemi bérfejlesztéssel stabilizálják, és ha lehetséges, a hiányszakmákban a mértéktelen túlóráztatások csökkentése, elkerülése érdekében ösztönözzék az új munkaerő belépését. A szakszervezet szerint a Dunaferr-csoport a közeljövőben “erőteljesen érdekelt a termelés felfuttatásában”, amihez jól fizetett munkavállalókra van szükség.

Közölték, hogy a munkáltatóval folytatott bértárgyalások megrekedtek, mert a munkáltató nem hajlandó tárgyalni, ezért a kollektív szerződésben a bértárgyalás befejezésére előírt határidő utolsó napján, február 15-én kívánják a munkavállalókkal együtt elégedetlenségüket kifejezni. A Napi.hu közben azt írja, ércvásárlásra költi inkább a cég a nyereségét, nem a bérfejlesztésre.

Dunaferr: tavaly 3 százalék volt a béremelés

Az ISD Dunaferr Zrt. reagálásában emlékeztetett arra, hogy 2015-ben a szakszervezetek vezetői megelégedéssel írták alá azt a hároméves megállapodást, amiben a cég minden körülmények között garantálja az éves béremelést. Ezt a Dunaferr azóta is betartja, miközben tavaly komoly beruházásokat és fejlesztéseket is végrehajtott, valamint – több száz munkahelyet megmentve, a kormánnyal kötött megállapodásra is támaszkodva – visszavonta a korábban bejelentett létszámcsökkentést.

Hozzátették, a béremelés tavaly – az acélipart sújtó kínai dömping ellenére is – 3 százalék volt, idén pedig 1,7 százalék, vagyis egy év alatt közel 5 százalékkal nőttek a bérek a Dunaferrnél, amik mintegy 60 százalékkal magasabbak, mint az országos átlagbérek.

Nem ér megkérdőjelezni a paktumot

A közlemény idézi Sevcsik Mónika reorganizációs, management support és HR-igazgatót, aki szerint a Dunaferr továbbra is tartja magát a bérmegállapodáshoz. A 3 évre szóló bérmegállapodás egyoldalú és totális megkérdőjelezése félidőben nem lehet alapja a vállalat hosszútávon fenntartható működésének, ez nem szolgálja sem a dolgozók, sem a vállalat érdekeit.

A társaság közölte, a menedzsment folyamatosan egyeztetett a szakszervezetekkel, a bérre vonatkozó észrevételeket meghallgatta és kész tárgyalni. Ezért is javasolta a vállalatvezetés már korábban is a jelenleg érvényes bérmegállapodás utáni időszakra szóló új, teljesítmény-ösztönző rendszert is magába foglaló megállapodás kidolgozását. Vagyis azt, hogy olyan hosszútávon is fenntartható bérrendszert alakítsanak ki a Dunaferrnél, amelyben a jobb teljesítmény még magasabb fizetést jelent.

Az ISD Dunaferr 5052 embert foglalkoztat, de a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 24: Katinka Hosszu reacts during the Women's 200IM final on day eleven of the FINA World Championships at the Duna Arena on July 24, 2017 in Budapest, Hungary. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.