Gazdaság

Idén 3,5, jövőre 3,2 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság

Idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság. Az egész Európára vonatkozó jelentést, illetve a tagállamokra vonatkozó országjelentéseket is, hétfőn tették közzé Brüsszelben.

A dokumentum megállapítja, hogy ellenállónak bizonyult tavaly az Európai Unió a globális kihívásokkal szemben és a 2016 végén, az idei év elején szerzett vártnál nagyobb lendületnek köszönhetően a tagországok gazdasági növekedése előreláthatólag a prognózis 2018-ig terjedő periódusában is tovább folytatódik, ámbár az eddig megszokottnál valamivel kiélezettebb bizonytalanságok közepette.

Az euróövezetben a reál GDP tizenöt egymást követő negyedévben gyarapodott, a foglalkoztatás lendületesen nőtt és a munkanélküliség is csökkent, bár még nem érte el a válság előtti szintet. A növekedés motorja változatlanul a lakossági fogyasztás, a beruházások hozzájárulása azonban változatlanul csekély.

Az infláció az euróövezetben az EU Bizottság prognózisa szerint a 2016-os 0,2 százakéról az idén 1,7 százalékra emelkedik, majd 2018-ban 1,4 százalékra mérséklődik. Az Európai Unióban pedig a tavalyi 0,3 százalékról az idén 1,8 százalékra emelkedik, majd 2018-ban 1,7 százalék körül alakul.

Az Európai Bizottság prognózisa az új amerikai adminisztráció egyelőre még tisztázatlan politikai szándékaiban és a Brexit-tárgyalások kimenetelében látja az európai gazdasági növekedés legnagyobb kockázatait.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik