szálloda (szálloda)
Gazdaság

Hasítottak a szállodák decemberben

24.hu
24.hu

2017. 02. 10. 09:00

Korábban a témában:

A KSH jelentése szerint 2016. decemberben a külföldi vendégek száma 18, az általuk eltöltött éjszakák száma 21, a belföldi vendégek száma 5,6, az általuk eltöltött éjszakáké pedig 8,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest. A külföldivendég-forgalom nagymértékű növekedésében a statisztikusok szerint szerepet játszott a migránsválság miatti alacsony bázis is.

December – külföld, belföld

A decemberi külföldivendég-forgalom változásai leginkább a fővárosi szállodákban jelentkeznek, ahol tízből kilenc vendég külföldi. A decemberi számottevő emelkedés hátterében főként a teljes külföldivendég-forgalom héttizedét koncentráló budapesti szállodák 22  százalékos forgalomnövekedése áll, de a külföldivendég-éjszakák száma szinte valamennyi turisztikai régióban kisebb-nagyobb mértékben nőtt – írta a KSH.

A legfontosabb küldő országoknál jelentősen bővült a vendégéjszakában mért forgalom. A legtöbb vendégéjszakát az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkezett vendégek töltötték el, mely országoknál a vendégéjszakák száma 20, illetve 17 százalékkal nőtt. A külföldivendég-éjszakák együttesen mintegy hatodát – az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többet – a Németországból és az Ausztriából érkező vendégek töltötték el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken. A szintén jelentős küldő országoknak számító Csehország, Franciaország, Oroszország, Románia esetében is nagymértékű (17–58 százalékos) vendégéjszaka-növekedést regisztráltak a szálláshelyek.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom szinte minden turisztikai régióban bővült, legnagyobb mértékben Közép-Dunántúlon (21 százalékkal) és Budapest–Közép-Duna-vidéken (17 százalékkal).

  • A szállodák szobakihasználtsága 4,9 százalékponttal, 49,4 százalékra nőtt.
  • A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 17 százalékkal (31 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 21 százalékkal (17 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 9,8 százalékkal (7,4 milliárd forintra), az egyéb bevétel 14 százalékkal (6,5 milliárd forintra) emelkedett. A szállodák folyó áron átlagosan 7,5 százalékkal magasabb szobaárat érvényesítettek, ami meghaladta a bruttó 19 ezer forintot.
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 8,5 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A decemberben működő kereskedelmi szálláshelyek közül 1705 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,2 milliárd forint értékben, ami a belföldi szállásdíjbevétel 17 százalékát tette ki.

2016. december 31-ei állapot: az előző év azonos időpontjához képest a hazánkban működő egységek száma és a kiadható férőhelyek száma a bázisévhez képest egyaránt 0,7 százalékkal nőtt. Decemberben 2439 szálláshely – ebből 948 szálloda – közel 211 ezer férőhellyel várta a vendégeket az országban.

Tavaly, egész évben

2016. január–decemberben az előző év azonos időszakához képest:

  • A szálláshelyek 7,0 százalékkal több, összesen 27,7 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 6,9 százalékkal (13,9 millió), a belföldiek 7,1 százalékkal több (13,8 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 56,4 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 9,1 százalékkal magasabb – 402,4 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.
  • A SZÉP-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 5,3 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 18,6 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.