Gazdaság

Húsvétig horror áron vehetjük a friss zöldséget

700 forintos jégsaláta, 600 forintos karfiol, méregdrága kaliforniai paprika, brokkoli, cukkini, paradicsom, uborka, paprika, stb. Olvasóink ledöbbentek, milyen áron mérik mostanában a friss zöldséget az áruházakban és a piacokon. Már ha találnak egyáltalán a nevezett termékekből, és nem csak az üres polcok ásítoznak.

Azt kérdezték tőlünk, mennyire normális ez tél végén. Miért van az, hogy céklán, répán és krumplin kívül szinte mindennek horror ára van.

Az extrém hideg a hibás

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökét kérdeztük, miért extra drágák a friss zöldségek. Ledó Ferenc emlékeztetett, hogy decemberben az észak-afrikai országokban komoly hidegek voltak, januárban pedig egész Európát, így Dél-Európát is extrém téli időjárás sújtotta. Márpedig az említett zöldségek nagy része az évnek ebben az időszakában ezekről a helyekről érkezik az európai piacra, így Magyarországra is. Vagyis érkezne.

A szokatlanul alacsony hőmérséklet miatt ugyanis a beszállító országokban sok helyen volt fagyás, illetve ha nem is fagyás, de a hideg miatt akkor sem tudtak úgy fejlődni a növények, ahogy máskor. Emiatt relatív hiány alakult ki a friss zöldségekből. Ezeknél a termékeknél pedig mindig a pillanatnyi kereslet és kínálat szabja meg az árat. A jelenlegi hiány okozza a leveles zöldségeknél (pl. jégsaláta, karfiol) és a melegigényes terményeknél (pl. paprika, paradicsom, uborka, cukkini) a jelentős drágulást.

Jól elszálltak az árak

S mivel a beszállító országokban is megdobta az árakat a hiány, így a magyar kereskedők is csak drágábban és nehezebben tudják beszerezni a termékeket. Átlagban 30-50 százalékkal magasabbak az árak a friss zöldségeknél, mint tavaly. De persze az átlag mögött növényfajtánként lehetnek jelentősebb eltérések is – tette hozzá Ledó Ferenc.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet(AKI) adatait böngészve azt láttuk, hogy több mint kétszeres drágulás is volt az egyes termékeknél. A padlizsán, főzőtök tavaly ilyenkor 700-900 forint volt, most 2000 forint körül van a piacokon, a jégsalátát tavaly 300-400 forint között adták, most meg 700 forintért, a kaliforniai paprika 600-900 forintról ugrott 1398-1498 forintra, a brokkoli 560-1000 forint helyett most 1398-1680 forint, a fürtös paradicsom 400-498 forint helyett. (A nagybani piacon pedig 374 forint helyett 770 forint a fürtös paradicsom.) Már ahol kaphatóak a felsorolt zöldségek. De nem csak nálunk van hiány. Mint írtuk, a brit Tesco pl. drasztikus lépést volt kénytelen tenni a zöldségkészlet jelentős csökkenése miatt.

Van olyan piac is, ahol statisztika szerint a padlizsánt, főzőtököt, brokkolit kevés híján háromszor annyiért lehet most megvenni, mint egy éve. A tárolt, hazai zöldségeknél azonban (pl, sárgarépa, burgonya, káposzta) nem volt jellemző, hogy tavalyhoz képest elszálltak volna az árak. Sőt, volt, ahol árcsökkenést tapasztaltak a felmérés készítői.

(Korábban az AKI oldalán fent voltak a nagyobb áruházláncok árai is, de most nincsenek. Mint a 24.hu megtudta, éppen átalakítás volt az adatgyűjtésnél – valószínűleg hétvége felé újra lesznek áruházi árak is.)

Budapest, 2013. március 26. Vásárlók a Fõvám téri Nagycsarnokban (Fotó: MTI / Mohai Balázs)
Budapest, 2013. március 26. Vásárlók a Fõvám téri Nagycsarnokban (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Ha ilyen drága, inkább nem vesszük

Az elnök úgy látja, a magas árakra keresletük visszafogásával válaszoltak a magyar fogyasztók. Vagyis kevesebbet vesznek friss zöldségekből. De még így is előfordulhat, hogy egy-egy termékből hiány alakul ki. Ilyen helyzetben ugyanis elég nehéz eltalálni a kereskedőknek, hogy mennyit rendeljenek – magyarázta.

Óvatosabbak is a beszerzéssel, mert nem szeretnék, ha a nyakukon maradnának a drága friss zöldségek. Emiatt fordulhat elő, hogy pl. hétvégére lefogynak a nagyobb áruházak polcai. A szakember maga is tapasztalta, amikor mostanában vásárolt, hogy elég szegényes néhány helyen a zöldségpult.

Húsvétig nemigen lesz olcsóbb

Lédó Ferenc szerint leghamarabb március végére, április elejére állhat vissza a normális kerékvágás, vagy még inkább a nagyobb keresletet generáló húsvéti ünnepek (április 16-17) táján. Mint mondta, amit salátából most ültetnek, azt április elején fogják szedni. És akkorra már lehet hazai is belőle, fóliás. A közepesen fűtött melegházakból pedig március végére, április elejére jöhet ki pl. a paprika is már olyan mennyiségben, hogy a magyar piacot el tudják látni.

Húsvét körül (után) már biztosan számíthatunk rá, hogy árakban, mennyiségben és minőségben is újra a megszokott lesz a kínálat – ismételte meg.

Van még egy rossz hírünk: a kenyér is drágulni fog. Igaz, nem az időjárás miatt, hanem mert pékhiány van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik