Gazdaság

Jöhet a 400 forintos kenyér

kenyér (kenyér)
kenyér (kenyér)
Drasztikus drágulás fenyeget.

Egyre többen tartják elkerülhetetlennek az áremelést, mivel a pékségek helyzete szinte már tarthatatlan, egyszerre küzdenek a munkaerőhiánnyal és a megugró minimálbérekkel – írja az mfor.hu. A szakma szerint az árbevétel-arányos bruttó jövedelem 2 százalék körüli, ami nemhogy fejlesztésre, korszerűsítésre, de még a minimálbér-emelés kigazdálkodására sem elég.

Ez egy személyre vetítve 23 ezer forintos bérköltség-növekedést jelent a Tolna és Baranya megyei pékszövetség elnöke szerint, aki a helyi hírportálnak azt mondta, legalább 30 százalékkal kellene emelni az árakat, de végeredményben 15 százalék körüli emelésre számítani kell majd.

Ráadásul azóta kiderült, hogy a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége szerint minimum 5 százalékkal kell emelni a liszt árát is, szintén a bérek emelkedése miatt, amit 0-2 százalék körüli profittal nem lehet kitermelni. (Mint korábban megírtuk, több hete stabilan emelkedtek a gabonaárak Európában, ez előbb-utóbb szintén visszaüthet a fogyasztókra.)

A KSH decemberi adatai alapján, egy 15, illetve 30 százalékos emelést feltételezve az mfor.hu arra jutott, hogy a fehér kenyér kilója 302-341 forint kerülhet, a házi jellegű kenyér 355, de akár 401 forint is lehet. Mivel Magyarországon az egy főre eső kenyérfogyasztás évi 37 kiló, az emelések több mint 2000 forinttal növelhetik a családi büdzsét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik