Gazdaság

Nem fogod elhinni, mi lesz az Igazi Csíki Sör új neve

Itt az új műfaj, a nemzeti szamizdatsör.

Már másfél hete gyűrűzik az Igazi Magyar Sörbotrány, ami onnan indult, hogy egy székelyföldi magyar vállalkozó felerészt holland tulajdonban lévő cége, a Lixid Project néhány éve elkezdte gyártani Csíkszentsimonban az Igazi Csíki Sört. Ez viszont nem tetszett a Heineken romániai leányvállalatának, amely az évtizedek óta piacon lévő Ciuc sört állítja elő – ezt az erdélyi magyarok sokáig ugyancsak „csíkiként” emlegették.

A Heineken perelt, a Lixid Project vesztett, a román bíróság pedig kimondta, hogy Igazi Csíki Sör néven nem lehet sört gyártani. Ebből sokan az erdélyi magyarok szisztematikus elnyomására következtettek – még Lázár János kancelláriaminiszter is kiállt amellett, hogy bojkottálják Hódmezővásárhelyen a Heineken termékeit, amiket egyébként magyar munkáskezek készítenek Sopronban és Martfűn.

Természetesen az ítélet után sem kell a Lixidnek leállnia a termeléssel, viszont új név után kellett nézniük, ami – ahogy a Facebookon bejelentették – átmeneti időre nem más lesz, mint

Igazi Tiltott Sör.

igazi tiltott sör

Ami ugye elég érdekes, ha továbbra is szabadon meg lehet vásárolni, és azt is furcsa lesz kimondani, hogy „kérek egy üveg Tiltottat”, de a lényeg, hogy a nemzeti sör-önrendelkezést semmiféle román bíróság nem írhatja felül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik