autogyar(960x640).jpg (Array)
Gazdaság

Az ipar így muzsikált decemberben, és tavaly

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 11:00

Korábban a témában:

Tavaly decemberben 0,5 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, tavalyi év egészét tekintve a termelés volumene 2016-ban 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint 2015-ben, amikor 7,4 százalékos volt a kibocsátás növekedése – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Munkanaphatástól megtisztítva tavaly decemberben a termelés 1,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,5 százalékkal emelkedett a tavalyi év utolsó hónapjában. Az elmúlt évben 5 hónapban regisztrálta a termelés növekedését a statisztika, egy hónapban, júliusban az előző havival megegyező volt az ipar teljesítménye és hatszor csökkent az előző hónaphoz viszonyítva.

Mi történt decemberben?

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: decemberben nem történt nagy változás a korábbiakhoz képest. A legnagyobb súlyú ágazatban, a járműgyártásban decemberben is csökkent a termelés. A másik jelentős exportágazatban, a számítógép, elektronikai termékek gyártásában valamivel nagyobb növekedés volt az átlagosnál, de nem tudta kompenzálni az általános stagnálást, illetve a járműgyártás visszaesését.

2016-ban így muzsikált az ipar

Az egy évvel korábbihoz képest tavaly öt hónapban – februárban, áprilisban, májusban, augusztusban és novemberben – nőtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint. A legerőteljesebben augusztusban, amikor 10,8 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás az előző év azonos időszakához képest, de májusban is jelentős, 9,1 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb csökkenés a nyers adatok szerint tavaly márciusban volt, amikor 5,6 százalékkal esett vissza a termelés az egy évvel korábbihoz képest.

A munkanappal kiigazított adatok szerint hét hónapban volt növekedés, a legjobban, 4,7 százalékkal áprilisban bővült az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A kibocsátás júliusban stagnált, márciusban, júniusban, szeptemberben és októberben pedig csökkent. A munkanappal kiigazított adatok szerint szeptemberben volt a legnagyobb, 3,7 százalékos a visszaesés.

A 2016 decemberi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, február 14-én adja ki második becslése alapján a KSH.

Elemzői vélemények

Az ipari teljesítményt a tavalyi év egészében jellemző hullámzás, a decemberi adatokra is hatással volt. Éves összevetésben 0,5 százalékkal zsugorodott a magyar ipari kibocsátás 2016 utolsó hónapjában. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely szerint enyhe bizakodásra ad okot, hogy a munkanap-hatást kiszűrve 1,9 százalékos termelésnövekedést láthattunk éves összehasonlításban, míg a szezonálisan igazított érték havi alapon 0,5 százalékos bővülést jelzett.

A havi növekedési értékek pozitívak voltak végig a negyedik negyedévben, ami azt sugallhatja, hogy 2016 első három negyedévében látott jelentős ingadozást követően egy stabilabb időszak következhet 2017 elején. Véleménye szerint a szeptember óta napvilágot látott beszerzési menedzser index értékek is az ipar stabilizálódásának jeleit mutatják. Idén az ipari termelés 2016-osnál erősebb növekedésére számít, azonban a világgazdasági konjunktúrát övező kockázatok miatt nem számol jelentős ipari fellendüléssel.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a kifejezetten kedvező konjunktúramutatók ellenére tavaly gyenge teljesítményt nyújtott az ipari termelés, ezen belül pedig különösen gyenge volt a járműgyártás kibocsátása, amit részben a hazai autógyárakban elvégzett modellfrissítések is okozhattak.

A következő hónapokban azonban újra élénkülhet az ipari termelés – vélekedett. Hozzátette, hogy ezt a határozottan javuló hazai és európai konjunktúramutatók is alátámasztják, azonban az Audinál a műszak visszafogás fékezheti a növekedés ütemét. Az elemző szerint a feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése szintén az ipar várható élénkülését jelzi előre.

Az alacsony tavalyi bázis és egyes új kapacitások üzembe helyezése miatt idén 3,5-4 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulás 2018-ban várható, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe – ismertette Suppan Gergely .

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint idén hasonlóan lassú növekedéssel lehet számolni, mint 2016-ban. Az idei teljesítmény is nagyban azon múlik majd, hogy miként lesz képes a többi ágazat ellensúlyozni az Audi kisebb termelését, amit a háromról két műszakra történő átállás okoz – tette hozzá.

Virovácz Péter kitért arra, hogy a kedden közzétett német ipari termelési adatok óriási negatív meglepetést okoztak, mivel a német ipar 3 százalékkal zsugorodott havi összehasonlításban. Jellemzően a német és a magyar ipari adatok szorosan korrelálnak, így ezért is tekinthető pozitív meglepetésnek a magyar ipar év végi teljesítménye – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a KSH előzetes adataiból még nem ismertek a pontos részletek, ám információik szerint az autógyártás markáns visszaesését képes volt a többi iparág együttes, nagyjából egyenletes felfutása ellensúlyozni.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén kiemelte, hogy gyenge teljesítményt nyújtott a magyar ipar 2016-ban, lényegében stagnálás jellemezte az ágazat tavalyi teljesítményét. Ennél rosszabb eredmény legutóbb 2012-ben született, amikor 1,8 százalékos csökkenés volt az iparban.

Kifejtette: részben a járműgyártás gyengélkedésével magyarázható az ipar szerény növekedése, de a január-novemberi részletes adatok szerint kevés ágazat volt, amely jól szerepelt. Az átlag felett teljesített többek között a gumiipar, a fémipar, a villamosberendezéseket, valamint a számítástechnikai és elektronikai eszközöket gyártó ágazat. Ezek ugyan javították az összképet, de a többi ágazat visszaesése és stagnálása miatt csak minimális többletre volt képes az ipar.

Németh Dávid szerint az idén javulhat a helyzet az iparban: a jelenlegi kilátások szerint 4 százalékos bővülésre lehet számítani.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (front) and Ferrari's German driver Sebastian Vettel steer their cars during the Formula One Azerbaijan Grand Prix at the Baku City Circuit in Baku on June 25, 2017. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.