Gazdaság

Tovább folytatódik a korábbi CBA bolthálózat vesszőfutása Nógrádban

Amazon raktár (Array)
Amazon raktár (Array)

Új vagyonfelügyelőt rendelt ki a bíróság a csődeljárás alatt álló salgótarjáni székhelyű Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez – a Balassagyarmati Törvényszék végzését a Cégközlöny tette közzé.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél, Nógrád megye legnagyobb munkáltatójánál tavaly szeptemberben rendeltek el csődeljárást. A bolthálózat a CBA korábbi franchise-partnereként és regionális központjaként 80 boltot üzemeltetett a térségben, de az elmúlt három évet veszteséggel zárta.

A bolthálózat részben a kormány új szabályozása, részben a rossz gazdálkodása miatt ment csődbe. 

A Palócker csődjéről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Mint arról beszámoltunk, a kormány 2014-ben arról határozott, hogy a nagy forgalmú kiskereskedelmi bolthálózatokat be kell zárni, ha két egymást követő üzleti évben elért nettó árbevétele eléri a 15-15 milliárd forintot, de a mérleg szerinti eredménye nulla vagy negatív. Az eredetileg a külföldi multik ellen kitalált szabály így meggyorsította a volt CBA partner csődjét.

Felszámolásba fordulhat

A Palócker Észak-Kelet Magyarország az egyik leggyengébb vásárlóerővel rendelkező régiójában működött, és a cégnek komoly fejlesztési gondjai is voltak. Amint kitört a botrány, a CBA Kereskedelmi Kft. tavaly szeptember közepén kizárta hálózatából a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t.

Az utóbbi által üzemeltetett üzletek többsége bezárt. Azóta is kérdés, hány boltot tudnak továbbvinni sikeres reorganizációt követően. A legutolsó információk szerint a Coop veheti át a Palócker boltjait.

A bíróság a csődeljárás megindításakor a budapesti Pro Bonum Gazdaságszervező Kft.-t jelölte ki vagyonfelügyelőnek. A közlemény szerint a kft.-t a névjegyzékből való törlés miatt hivatalból felmentette, és új vagyonfelügyelőként a salgótarjáni Novent Felszámoló és Gazdasági Szaktanácsadó Kft.-t rendelte ki a törvényszék – írja az MTI.

A vagyonfelügyelő feladata a csődeljárás (ami reorganizációt eredményezhet sikeres csődegyezség esetén) alatt – a hitelezői érdekek szem előtt tartásával, a hitelezőkkel kötendő egyezség előkészítése érdekében – figyelemmel kísérni az adós társaság gazdasági tevékenységét.

A végzés közzétételétől az adóst 120 napig fizetési moratórium illette meg. Két hitelezői tárgyalás is lezajlott azóta, és a másodikon a hitelezők hozzájárultak a fizetési haladék időtartamának meghosszabbításához 75 nappal. A bíróság így januárban meghosszabbította a fizetési moratóriumot, a Palóc Nagykereskedelmi Kft. április 6-ig tovább folytathatja a tárgyalásait a hitelezőkkel. Amennyiben nem jutnak megállapodásra, a bíróság megszüntetheti a csődeljárást, és elrendelheti a felszámolást.

(Napi.hu/MTI)

(Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik