Gazdaság

Örülhet a politikus, nincs több vagyonosodási vizsgálat

Politikusi bunkósbot volt egyes vélemények szerint a vagyonosodási vizsgálat, de a megszüntetésével csak plusz egérutat adtak a korruptaknak.

Kevés eszköz volt már így is a korrupt politikusok lebuktatására, mivel több-kevésbé az összes hatalmi ágat ellenőrzi a kormányzat, de a NAV vagyonosodási vizsgálata még ilyen volt. Azonban tavaly január óta ez sincs:

egy módosítás értelmében csak akkor indul vizsgálat, ha az ember saját magát jelenti fel, vagy a rendőrség eleve nyomoz ellene vagyon elleni bűncselekmény gyanújával.

Az MNO által megszólaltatott adószakértő is elmondta, tavaly egyetlen ügye sem volt, a kollégái sem hallottak új vagyonosodási vizsgálatról. A vizsgálat ellenzői azzal érveltek, hogy a politikusok bunkósbotként használták egymás között az eljárást, így ebbe belevonták Szijjártó Péter külügyminisztert és Habony Árpád kormányfői árnyéktanácsadót is.

A lap megkeresett minden érintett szervet a Miniszterelnökségig, hogy megtudja, tavaly hány vagyonosodási vizsgálat indult, de nem kapott válaszokat. Az biztos, hogy 2011 novemberéig 1100 eljárást indított a NAV, 900 esetben ezek indokoltnak bizonyultak. Ezek 19,5 milliárd forintos bevételt, átlagosan 22 millió forintot jelentettek az államkasszának.

Épp ezért most nagy kiesés, hogy 2016-ban ezek a milliárdok kimaradtak a NAV bevételei közül.

Michnai Attila adószakértő még elmagyarázta, így egyszerűbb volt pedig elkapni az adócsalókat. Hozzátette, a vagyonosodási vizsgálat mint jogi fogalom nem létezik, a személyijövedelemadó-bevallások utólagos vizsgálatát jelenti ez. Ennek speciális eseteiben a NAV becsléssel állapítja meg, mennyi a különbség a bizonyítható költés és a jövedelmek között. Ez alapján állapítják meg az adóhiányt és a büntetést.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint jobb lenne, ha valakinél már a meggyanúsítás előtt el lehetne indítani a vizsgálatot (pl. ha egyértelműen látszik, több háza, autója van, mint amennyit megengedhetne). Vadász szerint nem baj, hogy mindenkinél nem lehet korlátlanul alkalmazni az eljárást, de a nagyobb halaknál így kéne.

Al Capone is így bukott le gyakorlatilag, gyanúsan sokat költött hotelekre és szerencsejátékra.

Vadász szerint a magyar jogszabályt főleg a kis- és középvállalkozók ellen alkalmazták, mégis egy egyéni képviselői indítvány miatt lett vége a vizsgálati rendszernek. Szóval a politikusok bevédték magukat. Az LMP próbálta őket sarokba szorítani egy javaslattal, amit a Fidesz leszavazazott. Ez kötelező vagyonosodási vizsgálatot írt volna elő a képviselőknek, kormánytagoknak, közjogi méltóságoknak, állami cégek vezetőinek stb.

A NAV-ot vezető Tállai András tavaly áprilisban egyébként azt mondta az MNO-nak, hogy 2016-ban addig 1 vagyonosodási vizsgálat indult. Az Együtt szerint a rendszer ellehetetlenült mára, ők tavaly Orbán Ráhellel, Tiborcz Istvánnal és Polt Péterrel szemben kezdeményeztek vizsgálatot, de semmi infót nem kaptak ezekről az adóhatóságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik