Gazdaság

Orbán beindíthatja a pénzszórást 

Százmilliárdokat költhet el a kormány a 2018-as választások előtt.

A 2017-es költségvetés – a jelenlegi állás szerint – számtalan lehetőséget adhat a kormánynak arra, hogy év vége felé beindítsa a költekezést – írja a Portfolio.hu, amely szerint könnyen elképzelhető, hogy ezt a választások előtt ki is használhatja. A 2016 nyarán elfogadott idei költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait ugyan alaposan “átírta az élet”, de az év végén bejelentett intézkedések (társasági adócsökkentés, járulékcsökkentés, béremelés) a gazdasági tárca számításai szerint csak 145 milliárd forinttal rontják a költségvetés egyenlegét.

A kormány új tervei szerint az elsődleges egyenleg szintjén csaknem 700 milliárd forintos mínusz jöhet össze a korábban várt 300 milliárdos hiánnyal szemben, vagyis az idei büdzsé költekező lesz. A kiadásokat 617 milliárd, a bevételeket 222 milliárd forinttal emelték, így a büdzsé 1600 milliárd forintos mínuszt mutathat idén. Ez 400 milliárddal több a tavaly nyári terveknél. Mindezt az államháztartás szintjén több tétel ellentételezi.

A számokból jól látható, hogy a kormány egyre nagyobbra nyújtózkodhat, a bejelentett adócsökkentésekkel együtt is 1,1% lehet az idei költségvetési hiány, vagyis 2017-ben nagy mozgástere lesz a költekezéshez. Mivel 2018 tavaszán parlamenti választások esedékesek, a gazdasági portál azt valószínűsíti, hogy a kormány az idei negyedik negyedévben utolsó pillanatos lazító intézkedésekről dönt, hasonlóan 2016 év végéhez. Elemzők szerint a kiköltekezés miatt lehet a deficit a 2,4 százalékos cél közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik